fbpx
НАТО почало оновлювати свої літаки AWACS

НАТО почало оновлювати свої літаки AWACS

Boeing Авіація Компанія Leonardo Модернізація НАТО Світ

Італійська компанія Leonardo допоможе в оновленні літаків Boeing E-3A AWACS.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Janes.

В рамках Програми продовження експлуатації літаків Boeing E-3A Airborne Warning and Control System (AWACS) за програмою (FLEP) НАТО, компанія Boeing обрала італійського виробника Leonardo головним підрядником для модернізації 14 літаків.

Leonardo має модернізувати перший випробувальний літак Boeing E-3A AWACS до 2023 року. Оновлення включатиме встановлення та перевірку нещодавно розробленого обладнання за програмою FLEP. Компанія також надаватиме підтримку під час заключного етапу випробувань на авіабазі НАТО в Гайленкірхені.

Проте, компанія Leonardo не вказала яке саме обладнання підлягає встановленню на  випробувальний літак, а також коли планується модернізація решти 13 літаків НАТО E-3A.

Раніше, у 2019 році стало відомо, що НАТО планує до 2035 року замінити флот авіаційних комплексів дальнього радіолокаційного виявлення та управління (AWACS) новітніми технологіями, в тому числі, безпілотними розвідувальними комплексами та іншими засобами з елементами штучного інтелекту.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у ході виступу на промисловому форумі у Вашингтоні.

“Флот літаків НАТО AWACS був нашими очима в небі, підтримуючи повітряні операції протягом десятиліть: від патрулювання американського неба після 11 вересня до наших операцій в Афганістані і в рамках глобальної коаліції проти ІДІЛ. Ми плануємо його заміну в 2035 році. Це буде включати багато технології, про які ми говоримо сьогодні, такі як автономні системи, штучний інтелект і великі дані”, – сказав Столтенберг.

Союзницька програма спостереження за повітряним простором із застосуванням систем AWACS діє з 1982 року.

Нагадуємо, що в жовтні 2020 року, шведська компанія Saab передала Повітряним силам Об’єднаним Арабським Еміратам другий літак AWACS «GlobalEye».

AWACS «GlobalEye» Фото: Saab

В листопаді 2015 року в ході авіасалону Dubai AirShow компанія Saab уклала з Об’єднаними Арабськими Еміратами базовий контракт на поставку багатофункціональних повітряних систем ведення розвідки SRSS (Swing Role Surveillance System) «GlobalEye» на базі нової версії РЛС «Erieye».

AWACS «GlobalEye» Фото: Saab

Вартість контракту на поставку двох комплектів системи на платформі комерційних реактивних літаків Global-6000 компанії Bombardier склала близько 1,27 млрд доларів.

У лютому 2017 року був укладений контракт вартістю близько 233 млн доларів на поставку третього комплекту системи SRSS і необхідних запасних частин.

У листопаді 2019 року на авіасалоні Dubai AirShow Об’єднані Арабські Емірати оголосили про намір укласти з Saab контракт на покупку двох додаткових систем. Проте, контракт на їх поставку поки не підписаний.

 

Boeing Авіація Компанія Leonardo Модернізація НАТО Світ