fbpx
НАТО призупиняє свою місію в Іраку

НАТО призупиняє свою місію в Іраку

Близький Схід Ірак НАТО Світ

Представники держав-членів НАТО на екстреному засіданні підтримали місію Альянсу в Іраку, але вирішили призупинити її заради безпеки своїх військових.

Про це в Брюсселі заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє DW

Екстрене засідання відбулось учора, 6 січня 2020 року.

“У будь-яких наших діях безпека нашого персоналу залишається першорядною. Тому ми вирішили тимчасово призупинити на місцях нашу діяльність з підготовки іракських військовслужбовців і вживаємо всіх необхідних запобіжних заходів із захисту нашого особового складу”, – наголосив Столтенберг після позачергового засідання Ради НАТО на рівні послів країн Альянсу.

Він зазначив, що НАТО уважно стежить за розвитком ситуації і продовжує тісну співпрацю з владою Іраку.

Одне з іроній - це тіло Кассема Сулеймані, перевезене в американській вантажівці Chevrolet

“НАТО, як і раніше, готове продовжувати діяльність з навчання і посилення можливостей (військових в Іраку. – Ред.), як тільки це дозволять обставини”, – додав генеральний секретар Північноатлантичного альянсу.

Як повідомлялось, 5 січня парламент Іраку ухвалив резолюцію з вимогою до уряду вивести іноземні війська з країни після ліквідації 3 січня військовими США у Багдаді іранського генерала Касема Сулеймані.

Нагадаємо, НАТО займається підготовкою сил безпеки в Іраку з початку 2017 року. Іракські солдати проходять спеціальну підготовку щодо знешкодження вибухових пристроїв, технічного обслуговування та медичної допомоги. Північноатлантичний альянс також консультує міністерство оборони Іраку та інші органи безпеки.

У 2018 році місія була розширена та включає близько 500 військових, більшість з яких – з Канади. У НАТО наголошують, що ця місія не є бойовою. В рамках участі в антитерористичній коаліції НАТО також використовує свої розвідувальні літаки Awacs. Вони розміщені у Туреччині і завдяки своїм радарам дозволяють слідкувати за ситуацією у повітрі над Сирією та Іраком.

Також наприкінці жовтня 2019 року стало відомо, що українські військовослужбовці вирушать до Іраку в рамках тренувальної місії НАТО для місцевих військових. Як вплине рішення про призупинення місії на участь українських інструкторів в місії наразі не відомо.

Близький Схід Ірак НАТО Світ