fbpx
Нацгвардія знищила рідкісну російську інженерну машину

Нацгвардія знищила рідкісну російську інженерну машину

Війна з Росією Втрати Росії Інженерні війська Міни Росія Україна

Нацгвардія знищила рідкісну російську інженерну машину дистанційного мінування «Земледелие».

Про це повідомляє пресслужба Національної гвардії України у своїх соцмережах.

Підрозділ аеророзвідки нацгвардійців виявив інженерну машину окупантів, після цього оператор дрона скинув підвісну вільнопадаючу бомбу на ціль.

Судячи з потужного вибуху, бомба влучила в інженерний боєприпас і це спричинило детонацію боєприпасів та повне знищення машини.

Наразі це перше підтверджене знищення цієї моделі російської техніки в Україні.

ІСДМ «Земледелие»

ІСДМ «Земледелие» – це сучасна російська інженерна машина дистанційного мінування, що призначена для оперативного створення мінних полів на особливо небезпечних напрямках. Розробник системи – НВО «СПЛАВ» ім. А. Н. Ганичева.

Вперше систему продемонстрували 24 червня 2020 року на параді Перемоги у Москві.

Машина призначена для оперативного створення мінних полів на особливо небезпечних напрямках на відстані від 5 до 15 км. Вона вистрілює реактивні снаряди, які забезпечують встановлення мін у заданому районі. Можливе укладання мінних полів будь-якої складності, у тому числі з проходами для своїх військ.

Зовні артилерійська частина інженерної машини нагадує пускові від РСЗВ «Град». Машина застосовує аналогічні боєприпаси калібру 122-мм, але для мінування використовуються боєприпаси з бойовою частиною, начиненою готовими до установки мінами.

До складу комплексу дистанційного мінування входить носій пускової установки на восьмиколісному броньованому шасі КамАЗ, транспортно-заряджальна машина та транспортно-пускові контейнери з інженерними боєприпасами.

Бойова машина має два транспортно-пускові контейнери на 25 ракет кожен, вона оснащена супутниковою навігаційною системою, комп’ютером та метеостанцією, що дозволяє вносити корективи та враховувати вплив погоди на політ ракет.

Відповідно до другого протоколу Женевської конвенції, кожна міна обладнана програмованими самоліквідаторами. Це гарантує, що мінні поля автоматично дезактивуються через певний час без участі людини.

Війна з Росією Втрати Росії Інженерні війська Міни Росія Україна