fbpx
Науково-дослідне судно України “Belgica” увійшло у Чорне море

Науково-дослідне судно України “Belgica” увійшло у Чорне море

судно Україна Флот Чорне море

Науково-дослідне судно України “Belgica” увійшло у Чорне море і взяло курс на Одесу. Прибуття судна очікується протягом найближчих днів.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на оприлюднені фотографії судна у Босфорі.

18-го жовтня судно пройшло транзитом через Босфор по дорозі із Зебрюгге (Бельгія) до Одеси.

На шляху до Одеси в 8,600 км науковці мали оцінити наявність плавучого сміття, відберуть проби морської води й донних відкладів для проведення скринінгу на десятки тисяч речовин-забрудників та мікропластику.

Також виділити ДНК з довкілля, аби оцінити біорізноманіття та аналіз поширення генів стійкості до антибіотиків у морських мікроорганізмів.

Науково-дослідне судно України "Belgica". 18 жовтня 2021. Фото: Yörük Işık

Нагадаємо, у вересні Бельгія передала науково-дослідне судно «Belgica» (A962) українському науковому центру екології моря Міндовкілля.

Belgica

Судно побудовано у 1984 році та дослідило майже 1 млн км моря та провело понад тисячу наукових кампаній.

Цей корабель, який є плавучою лабораторією, був флагманом бельгійської морської науки протягом 37 років.

Судно передано з метою проведення екологічного моніторингу Чорного та Азовського морів.

У середині вересня судно розпочало свій шлях з порту Бельгії до нової домівки – міста Одеса, Україна та отримає нове ім’я.

Науково-дослідне судно України "Belgica". 18 жовтня 2021. Фото: Yörük Işık

Це має дозволити Україні відновити дослідження та посилити екологічний моніторинг Чорного та Азовського морів, починаючи вже з 2021 року. На додаток, заплановані спільні українсько-бельгійські наукові дослідження як в Чорному, так і Північному морях.

Наукову програму під назвою «Моніторинг трьох європейських морів» – Північного, Середземного та Чорного, та трансфер судна організовує і фінансує проєкт ЄС – ПРООН «Європейський Союз задля удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EU4EMBLAS) за наукової підтримки Спільного дослідницького центру ЄС та УкрНЦЕМ.

судно Україна Флот Чорне море