fbpx
Нідерланди нададуть 500 млн євро на військове обладнання для України

Нідерланди нададуть 500 млн євро на військове обладнання для України

Війна з Росією Військова допомога Європа ЄС Навчання Нідерланди Світ Україна

Нідерланди готують шостий пакет допомоги Україні через Європейський фонд миру. Йдеться про 500 млн євро, які виділять на підтримку зруйнованого військового обладнання.

Про це повідомили в Міністерстві оборони Нідерландів.

Нідерланди беруть участь у навчальній місії ЄС. Додаткові 500 мільйонів євро також будуть надані для підтримки зруйнованої війною країни військового обладнання. Це шостий раз. Гроші надходять із Європейського фонду миру“, – заявили в міноборони Нідерландів.

Щодо навчання – йдеться про участь Нідерландів у навчальній місії Європейського союзу, яку схвалили міністри закордонних справ ЄС 17 жовтня.  Під час цих навчань мають підготувати 15 000 українських військових.

Міністр оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен зазначила, що країна розглядає можливість внести до навчальної місії ЄС голандсько-німецькі навчання з розмінування.

Таким чином ми полегшуємо приєднання інших держав-членів ЄС. Ми також розглядаємо інші можливості, щоб запропонувати тренерів і навчальні курси“, – зазначила Міністр оборони Нідерландів Кайсе Оллонгрен.

Також вона підкреслила, що українські військові показують значний прогрес та наголосила на необхідності продовжувати підтримку Сил оборони України.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен

Постачання зброї та боєприпасів виправдовує себе, так само як навчання українських військових, щоб вони могли оптимально використовувати та підтримувати свою зброю. Ми бачимо, що Україна виграє від усього цього з прогресу у військовій сфері“, – додала вона.

Напередодні, після атак Росії на енергетичну систему України Нідерланди оголосили про надання Україні ракет для ЗРК на суму 15 мільйонів євро.

Про які саме ракети йдеться не повідомили, але зауважили, що вони підходять до ЗРК, який передасть інша країна.

Імовірно, Україна отримає ракети для зенітно-ракетного комплексу середньої дальності «NASAMS», який стоїть на озброєнні Нідерландів.

ЗРК «NASAMS» військових Нідерландів. Фото: Міноборони Нідерландів

За даними міноборони, комплекси «NASAMS» Нідерландів використовують зенітні ракети «AIM-120B» («AMRAAM»).

Ракети «AMRAAM» є основною зброєю класу «повітря — повітря» всіх типів сучасних винищувачів американських збройних сил.

ЗРК «NASAMS» став першою наземною системою, де були використані ракети «AIM-120 AMRAAM».

Війна з Росією Військова допомога Європа ЄС Навчання Нідерланди Світ Україна