fbpx
Нідерланди протягом декількох тижнів відправлять F-16 до Румунії для навчання українців

Нідерланди протягом декількох тижнів відправлять F-16 до Румунії для навчання українців

F-16 Винищувач Навчання Нідерланди Румунія Україна

Нідерланди протягом декількох тижнів відправлять до Румунії винищувачі F-16 для навчання українських пілотів.

Про це повідомляє видання NL Times.

«Все йде дуже добре. Ми сподіваємось передати Румунії від 12 до 18 літаків протягом кількох тижнів, а це означає, що центр може розпочати свою роботу», – сказала міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

За словами пані Оллонгрен, Нідерланди все ще працюють над наданням додаткової допомоги українській протиповітряній обороні.

Вона не змогла сказати, коли Нідерланди передадуть Україні перші винищувачі. Зазначається, що України “в принципі” отримає 24 винищувачі, які вона зможе задіяти у боротьбі з Росією.

Нагадаємо, що “Мілітарний” у серпні повідомляв про передачу Нідерландами винищувачів F-16. Пізніше повідомлялося, що країна надасть більше винищувачів Україні.

Військова підтримка України з боку Нідерландів наразі становить 2,1 мільярда євро, згідно з останнім оновленням допомоги, яке міністр Оллонгрен надіслав до парламенту.

Протягом останніх тижнів Нідерланди організували відправку в Україну п’ятнадцяти танків Т-72ЕА. Також були відправлені безпілотники, вантажівки, боєприпаси та обладнання для розмінування.

Нагадаємо, у липні стало відомо, що у Румунії створять регіональний центр підготовки льотчиків на винищувачах F-16. Там також зможуть навчатися і українські льотчики.

Таким чином Румунія долучиться до “авіаційної коаліції”, яка підтримує навчання українських пілотів та наземного персоналу, а також передачу сучасних багатофункціональних винищувачів у межах військової допомоги.

Центр створять спільно з іншими союзниками й компанією Lockheed Martin, яка є виробником цих американських бойових літаків. Він відповідатиме вимогам підготовки членів НАТО.

Крім того стало відомо, що українські льотчики увійдуть у “першу хвилю” навчання на винищувачах F-16 у нових румунських центрах підготовки.

Також Департамент оборони США планує розпочати підготовку українських льотчиків на F-16 в Америці.

F-16 Винищувач Навчання Нідерланди Румунія Україна