fbpx
Нідерланди виділять більше літаків F-16 для тренування українських пілотів

Нідерланди виділять більше літаків F-16 для тренування українських пілотів

F-16 Авіація Винищувач Європа Королівські ПС Нідерланів Нідерланди ПС ЗСУ Світ Україна

Нідерланди планують збільшити кількість винищувачів F-16 у Румунії, для пришвидшення та збільшення інтенсивності тренування українських пілотів.

Про це повідомив генерал і командувач Збройних сил Нідерландів Онно Ейхельсгейм.

До кінця року країна прагне перекинути на румунську авіабазу до 18 винищувачів F-16. До цього уряд країни не називав точної цифри, яка варіювалась від 12 до 18 літаків.

Крім того, Ейхельсгейм наголосив на тому, що збільшення кількості цих літаків позитивно відіб’ється на якості та швидкості тренування українських пілотів.

Зараз ми припускаємо, що їм потрібно 18 винищувач для тренувань, і ми також це плануємо реалізувати – розповів Онно Ейхельсгейм

На момент перебування винищувачів F-16 у Румунії, вони залишаться власністю Королівських ПС Нідерландів. Тренування українських пілотів за його словами мають розпочатись на початку наступного року.

Стала відома історія F-16, на яких навчатимуть українців у Румунії

Першочергово літаки будуть використовуватись для навчання українських та румунських інструкторів, які мають пройти курс підвищення кваліфікації. Після цього, до навчань будуть залучатись пілоти для перенавчання.

Ще 7 листопада 2023 року, до румунської 86-ї авіабази «Лейтенант авіації Георге Мочорніце» прибуло 3 винищувачі F-16AM з бортовими номерами J-010, J-019, J-366 і 2 F-16BM з бортовими номерами J-064 і J-210.

Ці літаки будуть використовуватись європейським навчальним центром, який очолюють Нідерланди та Данія.

Крім цих країн, допомогу у навчані на винищувачі цього типу нададуть Сполучені Штати, Норвегія, а також Греція.

У 2022 році три з цих винищувачів з номерами J-210, J-064, J-010 перебували у Сполучених Штатах. Вони використовувалися для навчання льотчиків на винищувачах Viper у рамках міжнародної угоди.

Повідомлялося, що F-16 з номером J-064 мав технічки проблеми. У грудні 2022 року літак відправили в ангар Повітряних сил Португалії для обслуговування, коли він прибув з США.

F-16 Авіація Винищувач Європа Королівські ПС Нідерланів Нідерланди ПС ЗСУ Світ Україна