fbpx
Німеччина купує колісні самохідні артилерійські установки RCH 155

Німеччина купує колісні самохідні артилерійські установки RCH 155

Krauss Maffei Wegmann Артилерія Європа Закупівлі Німеччина ОПК САУ RCH 155

Бундесвер прийняв рішення про закупівлю високомобільних колісних 155-мм САУ RCH 155 від компанії Krauss-Maffei Wegmann.

Про це повідомляє видання Soldat&Technik.

Оскільки Бундесвер хотів використовувати ринкову модель, якщо це було можливо, через великий часовий тиск на закупівлю колісної САУ, на ринку було проведено пошук відповідних систем.

Бундесвер вимагав, щоб САУ базувалась на колісній машині, яка вже прийнята на озброєння, також вимагалося використання 155-мм гармати Panzerhaubitze 2000.

Після того, як RCH 155 обрали для закупівлі, було проведено аналіз технічної досконалості. Як повідомляється, САУ пройшла його з відзнакою у першій половині 2023 року.

Конкуруюча розробка від Rheinmetall на шасі вантажівки HX ще не досягла необхідного рівня технологічної досконалості для її закупівлі.

В інтерв’ю американському торговому порталу представник Rheinmetall заявив, що розробка власної колісної САУ йде за графіком і перший постріл має бути здійснений наступного року.

Хоча армія задекларувала потребу в 168 колісних САУ, коштів, які наразі доступні для закупівель, а це близько 1,3-1,4 мільярда євро, вистачить лише на половину.

Інсайдери припускають, що у Німеччині планують внести законопроєкт на 25 мільйонів євро, які необхідні для здійснення закупівлі.

Закупівля колісних САУ RCH 155 може відбутися в період з 2026 по 2031 рік.

RСH 155 в Україні

Україна стала першим замовником колісних САУ RCH 155 у кількості 18 одиниць. Закупівля фінансується Федеральним урядом Німеччини. Вартість угоди оцінюється у 216 мільйонів євро.

Міністр оборони України Олексій Резніков звернувся з відповідним запитом до ФРН у липні 2022 року.

У січні 2023 року повідомлялося, що компанія KMW розпочала виробництво САУ RCH 155 для України.

Перші САУ будуть доставлені в першому кварталі 2024 року, завершення поставок очікується у 2025 році.

RСH 155

RСH 155 створена на шасі колісного бронетранспортера GTK Boxer із колісною формулою 8×8.

Система має автоматизований баштовий артилерійський модуль AGM з артилерійською частиною німецької самохідної гаубиці PzH ​​2000.

Модуль AGM безлюдний, тому в екіпажі установки RCH 155 усього дві людини. Боєкомплект модуля AGM становить 30 снарядів.

Загальна бойова маса машини становить 39 тонн, маса модуля AGM – 12,5 тонн. На машині встановлений дизельний двигун MTU в 815 к.с.

Виробником заявлено, що дальність стрільби становить 40 км та до 52 км снарядами V-LAP. Також САУ здатна застосувати далекобійні снаряди “VULCANO” та “EXCALIBUR”.

Krauss Maffei Wegmann Артилерія Європа Закупівлі Німеччина ОПК САУ RCH 155