fbpx
Німеччина не допомогала Україні зброєю, а могла б – Зеленський

Німеччина не допомогала Україні зброєю, а могла б – Зеленський

Володимир Зеленський Закупівлі НАТО Німеччина Російська агресія Світ

Президент України Володимир Зеленський прагне, аби Берлін підтримав Київ постачанням озброєнь.

Про це з посиланням на інтерв’ю  Frankfurter Allgemeinen Zeitung пише українська служба DW.

За словами Зеленського, Україна має потребу в ракетних та патрульних катерах, штурмових гвинтівках, засобах зв’язку та броньованих автомобілях.

Німеччина не надала нам жодної військової допомоги, хоча могла б це зробити, – сказав президент України.

При цьому він подякував Берліну за підтримку, утім, каже Зеленський, він сподівався на більше.

Габек це зрозумів“, – додав президент України, маючи на увазі співголову німецької партії Зелених Робарта Габека, який минулого тижня під час візиту в Україну висловився за постачання Києву Німеччиною “оборонних озброєнь”.

Ідея Роберта Габека наразилася на жорстку критику з боку представників провідних партій Німеччини, у тому числі і з лав Зелених. Утім Габек і надалі відстоював свою позицію, уточнивши, що Німеччина могла б постачати Україні прилади нічного бачення, засоби для розвідки, знешкодження вибухонебезпечних предметів, засоби медичної евакуації.

За словами Габека, він свідомо казав про “оборонні” озброєння для України, хоча йому й зрозуміло, що така зброя може бути використана з іншою метою.

Утім німецькі нормативні акти щодо контролю за експортом озброєнь не передбачають поділу між наступальними та оборонними озброєннями. Є натомість поділ на бойову зброю, інші види озброєнь, приміром, броньована техніка або військово-транспортні літаки, і на товари подвійного призначення, що можна однаково використовувати як у цивільних, так і в військових цілях.

Перелічені співголовою Зелених прилади та матеріали, до “зброї”, згідно з німецькими нормами, не належать.

Речник німецького уряду Штеффен Зайберт  минулого тижня знову наголосив, що Берлін проводить обмежувальну та відповідальну політику експорту озброєнь та не постачає зброю у зони конфліктів. За його словами, позиція чинного уряду стосовно постачання зброї Україні не зміниться.

Нагадаємо, Україна під час зосередження на її кордонах російських військ у квітні 2021 року зверталася до Німеччини з проханням надати озброєння.

Наша країна просила про продаж озброєння за допомогою якого Україна могла б захистити узбережжя в разі збройної агресії. Зокрема, системи протиповітряної оборони, боєголовки для протикорабельних ракет типу «SeaSpear», зенітні знаряддя типу «GDM-008 Millennium», безпілотні підводні системи «SeaCat» і «SeaFox» для виявлення і знешкодження морських мін.

Володимир Зеленський Закупівлі НАТО Німеччина Російська агресія Світ