fbpx
Німеччина схвалила заявку Польщі на експорт МиГ-29

Німеччина схвалила заявку Польщі на експорт МиГ-29

Авіація Винищувач Військова допомога Європа МиГ-29 Німеччина Польща Україна

Німеччина схвалила заявку Польщі на експорт Повітряним силам України винищувачів МиГ-29.

За даними німецького видання Spiegel, уряд обіцяв ухвалити рішення цього четверга, після того, як Польща надіслала офіційну заявку.

Депутат Бундестагу Маркус Фабер відзначив швидке рішення про схвалення.

«Це правильно, що федеральний уряд не відкладав рішення, а прийняв його в день подачі заявки на експорт. Українська сторона, безумовно, буде дуже задоволена такою швидкістю», – сказав він.

Фабер зазначив, що цим кроком уряд ФРН продемонстрував здатність ухвалювати зважені й водночас швидкі рішення.

Маркус Фабер. Фото з відкритих джерел

«Тепер йдеться про вивчення подальшого внеску Німеччини у зміцнення ВПС України. Це може бути, наприклад, навчання українських пілотів або поставка західних типів літаків», – додав він.

Йдеться про літаки МиГ-29 зі старих запасів Німецької Демократичної Республіки, які Німеччина передала Польщі.

МиГ-29 були поставлені НДР у період з 1988 по 1990 роки. Усього було поставлено близько 24 винищувачів.

Літаки використовували у складі Східнонімецьких Збройних сил для патрулювання повітряного простору країни та участі у навчаннях. Також винищувачі НДР брали участь у міжнародних авіаційних заходах, включаючи авіашоу.

Однак після об’єднання Німеччини у 1990 році винищувачі передали ФРН. Багато з цих літаків продали іншим країнам, включаючи Польщу, Індію та Казахстан. У 2002 році Німеччина продала Польщі 23 винищувачі МиГ-29, які Бундесвер отримав від Національної народної армії НДР.

Однак один екземпляр МиГ-29 все-таки залишився в Німеччині й став експозицією авіаційного музею на аеродромі Гатов (Західний Берлін).

Винищувач МиГ-29 Повітряних сил Німеччини. Військово-історичний музей, розташований на площі колишнього військового аеродрому в районі Берлін-Гатів. Німеччина. Фото: berlin.museum-digital.de

Радник президента Польщі Анджея Дуди з питань безпеки Яцек Сєвєра наприкінці березня заявив, що польські повітряні сили нині мають близько десятка таких бортів.

Авіація Винищувач Військова допомога Європа МиГ-29 Німеччина Польща Україна