fbpx
Німеччина та Франція занепокоєні зростанням кількості військ Росії на кордоні з Україною

Німеччина та Франція занепокоєні зростанням кількості військ Росії на кордоні з Україною

Війна на Донбасі Європа Кордон Німеччина Російська агресія Росія Україна Франція

Німеччина та Франція уважно спостерігають за переміщеннями російських військових на кордоні з Україною і закликають сторони до деескалації.

Про це повідомляє видання Deutsche Welle.

Німеччина і Франція стурбовані зростанням напруженості на сході України. “Ми дуже уважно спостерігаємо за ситуацією, особливо, за пересуваннями російських військ і закликаємо сторони до стриманості і негайної деескалації”, – йдеться в спільній заяві міністерств закордонних справ двох країн, оприлюдненому в суботу, 3 квітня.

Берлін і Париж також вказали на “зростаюче число порушень перемир’я” після стабілізації ситуації в Донбасі з середини минулого року.

А також наголосили на необхідності дотримуватися “суверенітету і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах”.

В свою чергу, на прикінці березня газета The New York Times повідомила з посиланням на джерела, що в різних точках на кордоні з Україною розташовані приблизно чотири тисячі російських військових. За даними видання, Європейське командування збройних сил США підвищило рівень спостереження за ситуацією з “можливої кризи” до “потенційно неминучої кризи” – найвищого рівня.

Це реакція на те, що Росія не вивела війська після закінчення 23 березня військових навчань. У соціальних мережах почали з’являтися повідомлення, що Москва перекидає додаткові війська в Брянську, Воронезьку і Ростовську області, а також в анексувати Крим .

А прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія переміщує збройні сили “в межах своєї території на свій розсуд” і “це не повинно нікого турбувати”.

За словами Головнокомандувача Збройних сил України генерал-полковника Руслана Хомчака, з моменту окупації Криму у 2014 році Росія збільшила свою військову присутність на півострові до 32,7 тис. військових.

Зокрема, в середині березня 2021 року на кримському полігоні “Опук” російська армія відпрацьовувала висадку повітряного і морського десанту за участі двох батальйонів й артилерії. Після навчань військові підрозділи залишились в районі полігону. До них приєднались ще 5 батальйонів.

– Сьогодні ми спостерігаємо, що Російська Федерація, під виглядом перевірки за зимовий період навчання своїх військ, під виглядом підготовки до стратегічних навчань «Запад 2021» стягує зі всієї території РФ батальйонні тактичні групи на схід нашої держави, до східних кордонів України. Брянська, Воронезької області, тимчасово окупованої Республіки Крим. Вони там проводять навчання. І ми розуміємо, що, крім тих 28 батальйонних тактичних груп, які сьогодні вже декілька років розташовані біля наших східних кордонів, ми орієнтовно нараховуємо, що вони збільшаться ще на 25 батальйонних тактичних груп. – розповів Руслан Хомчак в інтерв’ю Радіо Свобода.

Війна на Донбасі Європа Кордон Німеччина Російська агресія Росія Україна Франція