fbpx
Німеччина збільшить військовий бюджет

Німеччина збільшить військовий бюджет

Бундесвер Європа Закупівлі Німеччина Світ

Військовий бюджет Німеччини у 2021 році буде збільшено для фінансування великих проєктів.

Про це повідомляє пресцентр Міністерства оборони Німеччини.

У 2021 році оборонний бюджет Німеччини виросте на 2,85% і складе 46,93 млрд євро, що на 1,3 млрд більше, ніж у 2020-му.

«Збільшення витрат необхідно для підтримки боєздатності та інвестицій в нові розробки», – йдеться в офіційній заяві бундесверу.

Серед великих проєктів, включених у фінансування, названі програми виробництва багатоцільових фрегатів класу MKS180, оновлення авіапарку винищувачів Eurofighter, придбання палубних вертольотів NH90 і ін.

Фрегат MKS 180

За словами представників бундесверу, зі збільшенням бюджету не тільки покращиться матеріальне оснащення німецьких військ, а й передбачена індексація грошового забезпечення військових.

Крім того, в проєкт військового бюджету бундесверу включені близько 12,2 млрд євро, які планується інвестувати в перспективні спільні європейські програми.

Зокрема, мова йде про розробку винищувача нового покоління FCAS (в цьому проєкті також бере участь Франція та Іспанія), про оновлення парку танків, а також про проєктування нових підводних човнів у співпраці з Норвегією.

Втім, потрібно відзначити, що парламентська процедура затвердження оборонних витрат Німеччини ще не завершена: бундестаг (нижня палата) і бундесрат (верхня палата) повинні винести своє рішення, перш ніж бюджет на 2021 рік вступить в законну силу.

Німеччина збільшить військовий бюджет. Збройні сили Німеччини. Фото з відкритих джерел

Рішенням про збільшення витрат на оборону Берлін слід спільного європейського тренду.

Раніше Іспанія оголосила про плани збільшити військовий бюджет на 4,7% – до 9,07 млрд євро. Франція розраховує підняти фінансування Міноборони на 4,5% – до 49,7 млрд євро.

Уряд Британії анонсував виділення додаткових 16,5 млрд фунтів стерлінгів (18,38 млрд євро) на зміцнення оборонного потенціалу країни протягом майбутніх чотирьох років.

Бундесвер Європа Закупівлі Німеччина Світ