fbpx
Німецьке озброєння для України ремонтуватимуть у Словаччині

Німецьке озброєння для України ремонтуватимуть у Словаччині

Війна з Росією Військова допомога Європа Німеччина Ремонт/обслуговування техніки Світ Словаччина Україна

Німеччина створює у Словаччині центр для ремонту і обслуговування озброєння та військової техніки, яку ФРН надала Україні в якості військово-технічної допомоги для протистояння російському вторгненню.

Про це заявила міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт.

Сьогодні голова Бундесверу в Брюсселі оголосила подальші кроки для підтримки України.

“Ми досягли домовленостей і робота може початися негайно, щоб усе обладнання, яке було поставлено (Києву), можна було відремонтувати після виходу з бою”, – сказала Ламбрехт журналістам.

Міністр оборони ФРН Крістін Ламбрехт. Фото: ЗМІ Німеччини

Також Крістін Ламбрехт прокоментувала підготовку українських захисників закордоном. За її словами, до червня 2023 року Берлін планує провести навчання для близько 5 тисяч військових у Німеччині в рамках навчальної місії Євросоюзу.

Збройні сили Німеччини. Фото з відкритих джерел

Її слова підтверджують попередні плани Німеччини із тренування українських військових.

На початку жовтня стало відомо, що Берлін розглядає можливість проведення ремонту переданих Україні самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 у Словаччині.

Уряд Німеччини пропрацьовував з виробником Krauss-Maffei Wegmann (KMW) створення ремонтного центру на території Польщі неподалік з українським кордоном.

Однак реалізувати ці плани не вдалося, оскільки Польща наполягає, щоб цим ремонтом займалася її державна компанія PGZ. А для проведення таких робіт підприємство має отримати від виробника конфіденційну інформацію щодо Panzerhaubitze 2000.

САУ «Panzerhaubitze 2000» (PzH 2000) військових України. Літо 2022. Україна. Фото: Радіо Свобода

Така ідея не сподобалася німецьким представникам оборонної галузі. Вони не хочуть розповідати іноземному виробнику особливості своїх технологій через конкуренцію на ринку. Тому KMW та міністерство оборони Німеччини почали вести перемовини зі Словаччиною, щоб розгорнути ремонтні потужності там.

За даними видання Spiegel, центр розпочне роботу до кінця року. Розгортання таких ремонтних потужностей має довгострокову перспективу, оскільки Україна нарощує кількість західного озброєння, яке потребуватиме ремонту.

Нагадаємо, що частина українських Panzerhaubitze 2000 вже проходять ремонт у Литві.

Війна з Росією Військова допомога Європа Німеччина Ремонт/обслуговування техніки Світ Словаччина Україна