fbpx
Northrop Grumman випробувала протирадіолокаційну ракету AARGM-ER

Northrop Grumman випробувала протирадіолокаційну ракету AARGM-ER

F/A-18 Hornet Northrop Grumman Авіація Випробування ВМФ США Ракетобудування Світ США

Корпорація Northrop Grumman успішно завершила третє бойове випробування вдосконаленої протирадіолокаційної ракети AGM-88G (AARGM-ER).

ВМФ США запустили ракету з винищувача F/A-18 “Super Hornet” на морському полігоні Поинт-Мугу біля узбережжя Каліфорнії.

AARGM-ER (Advanced Anti-Radiation Guided Missile – Extended Range) встановлюється на літаки ВМФ F/A-18E/F “Super Hornet”, EA-18G “Growler”, а також літаки F-35.

«Northrop Grumman зосереджена на своєчасній доставці можливостей AARGM-ER ВМФ США для задоволення критичних потреб», – сказала Мері Петришин, корпоративний віцепрезидент і президент Northrop Grumman Defense Systems.

Авіаційний комплекс AARGM-ER призначений для ураження елементів протиповітряної оборони противника, таких як системи протиповітряної та протиракетної оборони, протисупутникових систем, сухопутних та корабельних радіолокаційних станцій.

F/A-18 “Super Hornet” ВМФ США запустив протирадіолокаційну ракету AGM-88G (AARGM-ER). Липень 2022. США. Фото: Northrop Grumman

Ракета AARGM-ER (AGM-88G) є глибокою модернізацією AARGM (AGM-88E).

Розробка комплексу розпочалася у 2016 році, у 2020 році ВМФ США видав перший контракт на виробництво нової протирадіолокаційної ракети. Перший випробувальний пуск було здійснено 19 липня 2021 року з борту F/A-18F “Super Hornet”.

Паралельно з розробкою протирадіолокаційної ракети повітряного базування AARGM-ER ведеться активна робота з її використання в проєкті SLAARGM (Surface-Launched AARGM), що передбачає розробку варіанта багатоцільової ракети наземного пуску.

Ілюстрація: Протирадіолокаційна ракета AGM-88G (AARGM-ER)

Система управління AGM-88G включає інерційну систему, систему навігації GPS та активно-пасивну радіолокаційну головку самонаведення (РГС) WGU-48/B з активним датчиком міліметрового Ka-діапазону (частота від 26,5 до 35 ГГц).

В активно-пасивній РГС WGU-48/B застосовані алгоритми розпізнавання та аналізу цілей, що забезпечує ураження не тільки випромінюючих цілей, а й радіоконтрастних цілей типу: надводних кораблів різного класу, пускових установок зенітно-ракетних комплексів та іншого обладнання систем ППО.

AARGM-ER оснащена осколково-фугасною бойовою частиною WAU-7/B, яка вже використовувалася на попередніх моделях ракети. Вага бойової частини – 70 кг. Бойова частина містить 12845 уражаючих елементів, виконаних з вольфраму та модернізований заряд вибухової речовини, що забезпечує велику уражаючу здатність. Бойова частина забезпечує пробиття металевого листа товщиною 12,7 мм або броньованої пластини товщиною 6,35 мм з відстані до 6 метрів.

F/A-18 Hornet Northrop Grumman Авіація Випробування ВМФ США Ракетобудування Світ США