У співпраці із США Норвегія надасть Україні два вогневих взводи зенітно-ракетного комплексу NASAMS. Вони підсилять роботу систем, наданих США минулої осені.

Склад батареї ЗРК NASAMS може коливатись, проте зазвичай до нього входить три вогневих взводи (firing unit), кожен з яких включає 2-3 ракетні пускові установки, один радар AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel, один автомобіль управління та один автомобіль з оптичною станцією MSP500.

Кожен вогневий взвод зенітного комплексу здатен працювати автономно або у зв’язці з іншими взводами в складі батареї.

NASAMS зарекомендував себе як ефективна система ППО. Додавання ще двох зенітних підрозділів значно покращить здатність України захищати свої міста та критичну інфраструктуру від російського ракетного обстрілу.

Норвегія також навчатиме українських військових обслуговуванню та експлуатації цих зенітних комплексів.

Норвегія надає обладнання та послуги з навчання на NASAMS Україні. Ця допомога була високо оцінена та сприяла захисту від ракетних атак. Тривалі російські атаки на українську інфраструктуру підкреслюють необхідність подальшого вдосконалення протиповітряної оборони України. 

Україна неодноразово зверталася до міжнародних партнерів з проханням надати більше і кращих систем ППО“, – заявив Грам.

Україна вже має на озброєнні два комплекси ЗРК NASAMS, які в жовтні передали Сполучені Штати в рамках міжнародної військової допомоги.

Враховуючи ще шість замовлених батарей, Вашингтон сумарно має намір поставити Україні вісім таких нових комплексів ППО.

Також раніше Канада заявила про придбання одного зенітно-ракетного комплексу NASAMS для Збройних сил України.