fbpx
Норвегія зупинила продаж заводу суднових двигунів Росії

Норвегія зупинила продаж заводу суднових двигунів Росії

Європа Норвегія Росія Світ Суднобудування Флот

Норвегія зупинила продаж заводу з виробництва суднових двигунів компанії з Росії.

Про це пише Радіо.Свобода з посиланням на агентство Reuters.

Перевіркою, зупиненою урядом Норвегії угоди, займається контррозвідувальне Управління національної безпеки.

Завод Bergen Engines належить британській Rolls-Royce. Він виробляє дизельні та газопоршневі двигуни.

На початку лютого англійська компанія анонсувала його продаж структурі російського «Трансмашхолдингу» приблизно за 150 мільйонів євро.

Процес виробництва судових двигунів у Норвегії на заводі Bergen Engines

«Трансмашхолдинг» повідомив, що таким чином планує розширити свою присутність на ринку мікроелектростанцій для віддалених об’єктів. Однак в Норвегії побоюються використання підприємства у військово-промисловому комплексі.

Bergen Engines – виробник корабельних двигунів, які використовуються ВМС Норвегії. Двигуни компанії стоять на норвезьких патрульних кораблях, розвідувальному судні і заплановані до постачання на криголамні судна, які будують для військових.

Корабельні двигуни – одна з найбільш проблемних галузей для російського суднобудування. У проєкті стратегії розвитку суднобудівної промисловості Мінпромторгу ситуація з корабельними двигунами названа «особливо критичною».

До 2014 року значну частину з них Росія закуповувала в Україні і країнах НАТО, однак це стало неможливим через санкції.

Спроби закупити китайські двигуни не влаштували російських військових, писали російські спеціалізовані видання, зокрема й через постійні поломки. До складу норвезького заводу входить не тільки виробничий майданчик, але і конструкторське бюро.

Недобудований фрегат "Адмирал Бутаков" модифікованого проєкту 11356 на плаву у стінки АТ "Прибалтійський суднобудівний завод" Янтарь". 2016 рік

В кінці 2020 року російський постачальник двигунів для військових – Об’єднана суднобудівна корпорація – повідомляв про створення науково-технічного центру суднових рухових установок разом з «Траншмашхолдингом».

Міністр юстиції повідомила, що планує провести окремий брифінг щодо ситуації з членами парламенту. Вона додала, що Норвегія вітає іноземні інвестиції, але вони повинні бути збалансовані з потенційними загрозами національній безпеці.

Європа Норвегія Росія Світ Суднобудування Флот