fbpx
Норвежці встановили на дрони гранатомети

Норвежці встановили на дрони гранатомети

Авіаційне озброєння Авіація БпА (Безпілотні апарати) Гранатомет Норвегія Світ

У Норвегії представили концепцію дрону із встановленим на ньому протитанковим гранатометом M72.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням компанію Nammo.

Компанія Nammo прагне збільшити далекобійність зброї та дати можливість атакувати зверху. Розробники припускають, що дрони з гранатометами зможуть утворювати рої.

Ручні гранатомети M72 калібру 66 мм відомі з часів в’єтнамської війни. Сьогодні ними користуються збройні сили цілої низки країн, переважно з НАТО.

Виробляють M72 кілька компаній, у тому числі Nammo. Норвезька компанія почала ліцензійно випускати ручні гранатомети ще 1966 року для місцевих та Збройних сил США.

https://youtu.be/edX1vCt75Ms

Більшість варіацій M72 максимальна дальність обмежена 350 метрами. Nammo у листопаді 2021 РОКУ представила концепцію дрону із протитанковим гранатометом M72, над якою вона працювала з 2017 року.

Ця система вже брала участь у ряді показних стрільб бойовими снарядами, зокрема й у норвезької армії. Якщо встановити ручний гранатомет на дрон, це збільшить дальність зброї, вважають розробники.

Крім того, гранатомет зможе атакувати зверху, тому йому стануть доступні нові цілі, аж до основних бойових танків, при цьому оператору не потрібно буде знаходитись у небезпечній зоні.

Гранатомет M72 компанії Nammo

Норвезька компанія вважає, що дрони з M72 є ефективним і недорогим рішенням, у порівнянні зі звичайними протитанковими ракетами, особливо, якщо вони утворюватимуть рої.

Наразі Nammo вибирає відповідний літальний апарат і розглядає звичайні комерційні безпілотники.

Дрон з гранатометом. 2021 рік. Фото компанії Nammo

Поки що розробники експериментують з мультикоптером. Встановлені на ньому камери в режимі реального часу показують, що відбувається оператору на відстані трьох-чотирьох кілометрів. Розробники працюють над тим, щоб збільшити цю відстань до 50 кілометрів.

Нагадаємо, українські сили на Донбасі використовують для дронів авіаційні боєприпаси перероблені з гранат ВОГ-17 та боєприпасів РКГ-3.

Авіаційне озброєння Авіація БпА (Безпілотні апарати) Гранатомет Норвегія Світ