fbpx
Нова адміністрація США погодила продаж ОАЕ озброєнь

Нова адміністрація США погодила продаж ОАЕ озброєнь

F-35 Авіація Азія Близький Схід Закупівлі ОАЕ Світ США

США продовжить продаж озброєння Об’єднаним Арабським Еміратам.

Про це повідомляє CNN.

Адміністрація президента Джо Байдена повідомила Конгрес, що продовжує продаж зброї Об’єднаним Арабським Еміратам на суму понад $23 млрд, включаючи сучасні літаки F-35, безпілотні літальні апарати та інше обладнання, заявив представник Державного департаменту.

Прес-секретар Державного департаменту заявив, що адміністрація буде рухатися вперед із запропонованими продажами в ОАЕ, “навіть якщо ми продовжуємо переглядати деталі та консультуватися з еміратськими чиновниками”, пов’язані з використанням зброї.

В січні цього року адміністрація Байдена призупинила дію угоди, з продажу Еміратам сучасних багатоцільових літаків та іншого озброєння, що була погоджена експрезидентом США Дональдом Трампом для її перегляду.

Винищувачі F-35. 2020 рік. Фото: ПС США

Тоді, Держсекретар Ентоні Блінкен підтримав низку угод за часів президенства Трампа про нормалізацію зв’язків між арабськими союзниками та Ізраїлем, які розпочалися угодою з ОАЕ в серпні.

Проте, Блінкін сказав журналістам, що США переглядають взяті на себе зобов’язання для забезпечення виконання цих договорів.

У січні 2021 року, вже колишній президент США Дональд Трамп через дії своєї адміністрації встиг продати ОАЕ 50 багатоцільових літаків F-35.

Адміністрація Трампа встигла підписати угоду з Об’єднаними Арабськими Еміратами на про продаж 18 безпілотників.

Восени, минулого року, адміністрація Трампа повідомила Конгрес, що схвалила продаж Еміратам сучасних бойових літаків, грунтуючись на угоді між Ізраїлем і ОАЕ про нормалізацію двосторонніх відносин, підписаної у вересні 2020 року за посередництва США.

Крилата ракета JSM у відсіку озброєння F-35

Загальна сума про яку йдеться у контракті між Об’єднаними Арабськими Еміратами та США складає 23,37 мільярди доларів.

Угода, включала можливість для арабської країни придбати озброєння виробництва американських корпорацій General Atomics, Lockheed Martin і Raytheon Technologies, в тому числі до 50 винищувачів п’ятого покоління F-35 Lightning II вартістю $10,4 млрд, 18 безпілотних авіаційних систем MQ-9B на суму $2,97 млрд, а також ракет класу «повітря-повітря» та «повітря-земля» на суму $10 млрд.

F-35 Авіація Азія Близький Схід Закупівлі ОАЕ Світ США