fbpx
Нові власники “Мотор Січ” та Богуслаєв звинувачують один одного в рейдерстві

Нові власники “Мотор Січ” та Богуслаєв звинувачують один одного в рейдерстві

«Мотор-Січ» Авіація Китай (КНР) ОПК Україна

Нові власники “Мотор Січ” та Богуслаєв звинувачують один одного в рейдерстві

Конфлікт між менеджментом ПАТ “Мотор Січ” та новими власниками контрольного пакету акцій перейшов у публічну площину.

Сторони вийшли із заявами в яких звинувачують один одного у порушеннях положень Статуту товариства і спробах в незаконний спосіб залишити/отримати контроль над фактичним управлінням.

Президент, Генеральний конструктор по створенню і модернізації вертолітної техніки “Мотор Січ” Вячеслав Богуслаєв у зверненні до акціонерів та працівників виступив проти проведення Загальних зборів, які інвестори скликають на 31 січня. Богуслаєв заявив наступне:

Заплановане вказаними особами місце проведення зборів за межами підприємства, запропонований ними в незаконний спосіб порядок денний щодо переобрання органів управління свідчить про їх мету усунути діючу раду директорів від поточного керівництва фінансово-господарською діяльністю Товариства та отримати над ним контроль. Таким чином має місце протиправна спроба рейдерського захоплення АТ «Мотор Січ» для подальшого руйнування його унікального промислового комплексу.

Натомість, компанії-інвестори Skyrizon і «МС-4» наполягають на необхідності провести Загальні збори, адже вони повинні відбуватися щороку.

Останні пройшли ще в березні 2017 року. Відмову Наглядової ради скликати нові Загальні збори компанії вважають порушенням прав інвесторів. Також у заяві компаній стверджується, що нинішній склад Наглядової ради втратив повноваження ще 30 березня 2020 року.

Враховуючи, що повноваження наглядової ради ПАТ «Мотор Січ» закінчилися, цей орган має нині тільки право скликати загальні збори акціонерів. Однак незважаючи на багаторазові звернення акціонерів ПАТ «Мотор Січ», чинна «наглядова рада» цю функцію не виконує. Такі дії ми розцінюємо як спробу захоплення підприємства та вважаємо за необхідне провести загальні збори акціонерів найближчим часом.

Skyrizon і «МС-4» відзначають, що  Загальні збори 31 січня 2021 року ініціюються і підтримуються акціонерами більш як 80 % акцій ПАТ «Мотор Січ». У планах – обрання нової Наглядової ради та затвердження нової версії Статуту.

Президент «Мотор Січі» В'ячеслав Богуслаев, топ-менеджер Skyrizon, партнера «Мотор Січі» у Китаї Ван Цзін (Wang Jing), посол Украини в КНР Олег Дьомін Фото: Укрінформ

Взаємні звинувачення відбуваються на фоні того, що компанія Skyrizon потрапила під санкції США. Компанію Skyrizon внесли до списку MEU (Military End-User) – туди заносять компанії, які діють в інтересах китайської армії. США вводить для таких компаній обмеження щодо експорту, реекспорту і переміщення товарів усередині країни.

Щоб виконувати зазначені операції, компаніям треба додаткове ліцензування.

Також стало відомо про новий контракт на 800 млн дол, який отримало ПАТ “Мотор Січ” від КНР. Мова йде про виробництво 400 авіаційних двигунів АІ-322 для літаків Hongdu L-15.

«Мотор-Січ» Авіація Китай (КНР) ОПК Україна