fbpx
Окупанти обстріляли Київ новітньою гіперзвуковою ракетою “Циркон”

Окупанти обстріляли Київ новітньою гіперзвуковою ракетою “Циркон”

3М22 "Циркон" Війна з Росією Гіперзвукові ракети Європа Росія Світ Україна

Під час ранкового ракетного удару по Україні, росіяни застосували новітню гіперзвукову крилату ракету “Циркон”.

Про це повідомляє Telegram-канал Monitor.

Ракета була запущена з території тимчасово окупованого півострова Крим у сторону Києва. Як зазначає автор каналу, траєкторія ракети відрізнялась від траєкторії ракет “Оникс” та “Кинжал”, які використовувались раніше.

Під час польоту, ракета не подолала гіперзвуковий рубіж. Крім того, на місці влучення ракети були знайдені залишки, які ймовірно, належать ракеті 3M22 “Циркон”.

Це може свідчити про те, що Росія використовує новітні зразки ракетного озброєння для випробування в Україні та їх удосконалення у майбутньому.

Гіперзвукова ракета 3M22 “Циркон” розроблена підприємством “НПО машиностроения” для використання з корабельної універсальної вертикальної пускової установки 3С14.

Офіційно ракета була прийняття на озброєння ВМФ РФ, 4 січня 2023 року, з прийняттям до складу Північного флоту фрегата “Адмирал Горшков”, який є носієм ракет цього типу.

Крім того, за першочерговими планами, ракети має замінити протикорабельні ракети П-700 “Гранит”, у складі озброєння атомних підводних човнів проєкту 949А “Антей”.

Наразі офіційно не повідомлялись точні тактико-технічні характеристики виробу, але за інформацією західних видань, дальність польоту ракети може складати від 600 до 1000 км.

Максимальна швидкість польоту ракети складає близько 8 мах. Вага бойової частини, оцінково 300-400 кг.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, у Росії відправили за ґрати щонайменше 12 учених-фізиків, які вивчали фізичні процеси при гіперзвукових швидкостях.

Як зазначають у виданні, затримані вчені були засуджені за статтею “державна зрада”. Натепер троє з них уже померли.

3М22 "Циркон" Війна з Росією Гіперзвукові ракети Європа Росія Світ Україна