fbpx
Окупанти затримали в Криму кримського-татарина

Окупанти затримали в Криму кримського-татарина

Крим Російська агресія ФСБ Росії

Співробітники російської ФСБ, 17 лютого затримали в анексованому Криму жителя Чорноморського району, підозрюваного «в участі у незаконному збройному формуванні батальйоні імені Н. Челебіджихана».

У російській спецслужбі також стверджують, що підозрюваний влітку 2016 року виїхав на материкову Україну, де вступив до лав згаданого батальйону.

За інформацією ФСБ, відносно чоловіка порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 208 КК Росії (участь у збройному формуванні – КР), його заарештували.

За інформацією кримськотатарських активістів, ім’я затриманого – Наріман Нежмудінов.

Батальйон імені Номана Челебіджіхана – добровольче кримськотатарське збройне формування, створення якого розпочалось на початку 2016 року під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, назване на честь Номана Челебіджіхана — кримськотатарського політика.

Реакція представників кримських татар

Голова громадської організації «Аскер» Ленур Іслямов повідомив, що в «кримськотатарському батальйоні» імені Номана Челебіджихана не знають затриманого і заарештованого в Криму російськими силовиками жителя Чорноморського району.

«Я не знаю, хто це такий. Йому 61 рік, як там кажуть. Не було у нас і бути не може таких людей, які старші 60 років. Я уявити собі цього не можу. Путін формує якийсь черговий обмінний фонд. Одних випускає, інших затримує. Про це говорили Мустафа Джемілєв, Рефат Чубаров. Всі про це говорили. Не можна ніколи домовлятися з цим Путіним. Тому те, що когось заарештовують, – це не новина з нами. Під яким приводом заарештовують? Або «Хізб ут-Тахрір» – «терористична організація», або батальйон, створений на базі громадського формування, яке зареєстроване за законодавством України – це все ланки одного ланцюга», – сказав Іслямов.

За його словами, всі, хто заявляють, що готові звільняти окуповані території, для російської влади є ворогами.

«І вони під цим брендом усіх заарештовуватимуть, кого вважатимуть за потрібне. Для чого вони все це роблять? Щоб далі тиснути на президента, на нас самих, щоб домовлятися з нами», – зазначив Іслямов.

Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров назвав «поповненням обмінного фонду» чергове затримання й арешт жителя Чорноморського району за звинуваченням в «участі в українському національному батальйоні». На його думку, поки Крим і частина Донбасу не повернуться під контроль Києва, обмінний процес із Росією буде нескінченним.

«Ми всі розуміємо, що поки Крим окупований, Кремль постійно поповнюватиме свій «обмінний фонд» усе новими й новими заручниками, захопленими ними на окупованих територіях. Відповідно, цей нескінченний процес обміну можна зупинити тільки відновивши суверенітет України над Кримом і окремими районами Донецької та Луганської областей», – написав Чубаров

Дії України

Прокуратура АР Крим почала кримінальне провадження через затримання і арешт жителя Чорноморського району Нарімана Нежмудінова за підозрою в участі в «кримськотатарському батальйоні» імені Номана Челебіджихана. Про це повідомляє пресслужба відомства.

«Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 146 КК України за фактом незаконного позбавлення волі громадянина України на території тимчасово окупованого півострова», – йдеться в повідомленні.

У відомстві уточнили, що досудове розслідування веде управління Нацполіціі в АР Крим і Севастополі.

Крим Російська агресія ФСБ Росії