fbpx
Олексій Рєзніков розповів як нараховується грошове забезпечення військовослужбовцям

Олексій Рєзніков розповів як нараховується грошове забезпечення військовослужбовцям

Війна з Росією Грошове забезпечення Міністерство оборони (МОУ) Україна

Міністр оборони України Олексій Рєзніков розповів як військовим нараховується грошове забезпечення та додаткові виплати.

Для цього він записав спеціальне звернення, де пояснює яким чином виконується розрахунок додаткових виплат військовим на час воєнного стану.

Для тих військових, хто безпосереднього не залучений до бойових дій, додаткова винагорода нараховується з розрахунку 30 тисяч гривень на місяць – приблизно 1 тисяча гривень на день.

А для тих військових, які беруть участь у бойових діях – додаткова винагорода визначається з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць, або близько 3000 гривень на день.

Виплати віськовослужбовцям. Джерело Міністерство оборони

Якщо рядовий стрілець пів місяця обороняє кордон України з Угорщиною, а інші пів місяця перебуває у бойових діях на Харківщині чи Донеччині, сумарно за місяць йому буде нараховано: щомісячне грошове забезпечення у розмірі 13-14 тисяч гривень (відповідно до посади та звання), близько 15 тисяч гривень додаткової нагороди за несення служби під час воєнного стану та близько 50 тисяч гривень – за безпосередню участь у бойових діях. Загальна сума складатиме – 78-79 тисяч гривень, без урахування виплат“, – поясний Рєзніков.

Також він зазначив, що кількість днів, які військовослужбовець безпосередньо перебував у бою, виконував бойові завдання, визначається на підставі бойових наказів і розпоряджень. Ці документи видаються військовим командуванням різних структур сил оборони.

 

Ці платежі розділені на дві частини: розмір щомісячного грошового забезпечення відомий – він практично однаковий щомісяця, а от додаткова винагорода – має бути порахована на підставі бойових наказів.

Щомісяця ця сума може бути різною, оскільки вона залежить від того скільки днів військовий провів у бою.

Українські артилеристи за роботою під час навчань. Фото: ЗСУ

Також слід розуміти, що окремі підрозділи тієї чи іншої бригади можуть знаходитись у бою. У той час як інші – перебувати у пункті постійної дислокації, проходити злагодження чи виконувати інші, небойові завдання.Тому в рамках однієї бригади чи навіть батальйону розмір виплат може суттєво відрізнятися. Все залежить від бойових наказів“, – зазначив Рєзніков.

Також Олексій Рєзніков повідомив, що в травні 2022 року Міністерство оборони перерахувало військовослужбовцям 51,5 мільярд гривень. У червні ця сума складатиме орієнтовно 64,5 мільярди гривень.

Проблеми зі своєчасними виплатами

Міністр оборони пояснив, що оскільки чисельність особового складу різко зросла за короткий проміжок часу, виникають ті чи інші проблеми з грошовими виплатами.

Для того, аби ці питання вирішити в Міністерстві створили спеціальні групи співробітників, які консультують фінансові служби.

Якщо виникають питання стосовно грошового забезпечення військовослужбовець має звернутися безпосередньо до командира, або його заступника. Також можна звернутися до фінансової служби військової частини.

Якщо питання не буде вирішене – створено “гарячу лінію” департаменту фінансів Міністерства оборони з питань грошового забезпечення та соціальних виплат. Тел: (044) 271 35 59

Виплати військовим, які опинилися в полоні

Грошове забезпечення, що нараховується військовим, які опинилися в полоні, мають отримувати їхні родини за зверненням.

Разом з тим початок виплат може затримуватися, оскільки має бути видано відповідний наказ про службове становище військовослужбовця.

Необхідно не тільки переконатися, що наш воїн у полоні, скажімо, побачивши його на відео, треба у визначеному порядку зафіксувати цей факт“, – зазначив Рєзніков.

Він зауважив, що в Міністерстві оборони особливу увагу приділяють контролю виплат родинам полонених, тому у випадку виникнення питань просить звертатися за телефонами “гарячої лінії”.

Телефони "гарячої лінії" для родин полонених. Джерело: Міністерство оборони

Олексій Рєзніков зауважив, що в наступному такому зверненні роз’яснить процес здійснення виплат грошового забезпечення пораненим та родинам загиблих військових.

Війна з Росією Грошове забезпечення Міністерство оборони (МОУ) Україна