fbpx
Падіння МіГ-29 Болгарії у Чорне море: льотчик загинув

Падіння МіГ-29 Болгарії у Чорне море: льотчик загинув

Авіаінциденти Авіація Болгарія Винищувач ВПС Болгарії МиГ-29 Світ Сусіди Чорне море

У результаті падіння винищувача МіГ-29 Військово-повітряних сил Болгарії у Чорне море загинув льотчик Валентин Терзієв.

Про це повідомила пресслужба Військово-повітряних сил Болгарії.

Його смерть встановили в ході пошуково-рятувальної операції.

47-річний майор Валентин Терзієв перебував на військовій службі з серпня 1998 року. Він закінчив Вищу школу повітряних сил “Г. Бенковський” за спеціальністю пілот ВПС. Всю службу провів у 3-му Графі Авіабаза Ігнатьєво, де останньою посадою був начальник штабу ескадрильї. Літав на літаках МіГ-21 та МіГ-29.

Під час служби у ВПС та до останнього тренувального польоту майор Терзієв відповідально та професійно виконував завдання щодо захисту недоторканості повітряного простору Болгарії, – повідомили у пресслужбі.

До пошуково-рятувальної операції залучили два фрегати, тральщик, глибиномір для пошуку уламків літака.

Винищувач МіГ-29 ВПС Болгарії

Нагадаємо, що 9 червня під час міжнародних навчань «Шабла-21» пролітаючи над Чорним морем з радарів зник болгарський винищувач МіГ-29.

У зону інциденту поїхав міністр оборони Георгій Панайотов, а також тимчасовий прем’єр-міністр Стефан Янев. Через цю подію військові навчання з бойовими стрільбами припинили.

У НАТО після падіння винищувача хочуть призупинити експлуатацію МіГ-29, ремонтованих у Росії, адже саме там ремонтували болгарські літаки.

МіГ-29 ВПС Болгарії

У січні 2021 року російська літакобудівна корпорація «МіГ» заплатила Болгарії 186 тис євро штрафів за затримку виконання контракту на обслуговування винищувачів МіГ-29.

Угоду було укладено в березні 2018 року на обслуговування 8 літаків МіГ-29 (початково планувалося відремонтувати 15 одиниць, але через брак коштів від цих планів відмовилися).

Російська корпорація мала відремонтувати і продовжити ресурс авіадвигунів РД-33. Домовленості мали бути виконані до середини 2021 року. Але перші поставки розпочалися лише після жовтня 2020 року – три відремонтовані літаки.

Авіаінциденти Авіація Болгарія Винищувач ВПС Болгарії МиГ-29 Світ Сусіди Чорне море