fbpx
Пакистан купує китайські протикорабельні ракети повітряного базування

Пакистан купує китайські протикорабельні ракети повітряного базування

Авіація Азія ВМС Пакистану Гелікоптери Закупівлі Китай (КНР) Морська авіація Пакистан Протикорабельні ракети (ПКР) Світ Флот

Військово-морські сили Пакистану купують китайські протикорабельні ракети повітряного базування для палубних гелікоптерів Z-9.

Про це інформує Мілітарний.

Наприкінці минулого року, видання TIMESNOWNEWS.COM повідомило, що новозбудовані в Китаї фрегати Type 054A/P для ВМС Пакистану використовуватимуть палубні гелікоптери Z-9 китайського виробництва, які будуть озброєні протикорабельними ракетами повітряного базування CM-501GA.

Протикорабельні ракети CM-501GA є полегшеною версією наземної ракети CM501G виробництва китайської компанії China Aerospace Science and Industry Corporation.

Ракета CM-501GA може бути запущений з протичовнових гелікоптерів китайського виробництва Harbin Z-9EC, які є у ВМС Пакистану.

CM-501GA має довжину 2 метри і діаметр 180 мм. Вага ракети 100 кілограмів, вона оснещена 20-кілограмовою фугасною бойовою частиною та має дальністю дії 5-40 кілометрів. Ракета використовує телевізійне/інфрачервоне наведення у поеднанні з інерціальною навігаційною системою та супутниковим позиціонуванням.

Harbin Z-9 – багатоцільовий гелікоптер виробництва Harbin Aircraft Industry Group. Z-9EC — це варіант для боротьби з підводними човновами, розроблений для військово-морських сил Пакистану. Вертоліт оснащений торпедами та засобами для пошуку, відстеження та знищення підводних човнів.

Нагадуємо, що у листопаді минулого року, Китай передав Військово-морським силам Пакистану головний фрегат Tughril (F261) проєкту Type 054A/P.

Корабель був побудований шанхайською верф’ю Hudong Shipyard об’єднання Hudong-Zhonghua Shipbuilding. Об’єднання входить до складу китайської суднобудівної корпорації China State Shipbuilding Corporation (CSSC).

Китайський фрегат «Tughril» (F261) проєкту «Type 054A/P» для ВМС Пакистану. Листопад 2021

Міністерство оборонної промисловості Пакистану у червні 2017 року та у червні 2018 року підписало контракти на будівництво для пакистанського флоту двох пар фрегатів проєкту «Type 054A/P».

Вартість контрактів офіційно не розкривалася, але, за неофіційними повідомленнями, сумарно становить 1,4 млрд доларів.

За умовами контрактів перші два кораблі повинні були бути здані до кінця 2021 року, а наступні два – до кінця 2022 року.

Авіація Азія ВМС Пакистану Гелікоптери Закупівлі Китай (КНР) Морська авіація Пакистан Протикорабельні ракети (ПКР) Світ Флот