fbpx
Palantir поширюватиме ШІ для автоматичного розпізнавання цілей в армії США

Palantir поширюватиме ШІ для автоматичного розпізнавання цілей в армії США

ОПК Світ США Штучний інтелект

Компанія Palantir Technologies Inc. виграла контракт на суму 100 мільйонів доларів на розширення доступу до штучного інтелекту для розпізнавання цілей для армії США.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на міністерство оборони США.

«Платформа, відома як Maven Smart System, допомагає відтворювати картину одного і того самого поля бою на тисячах цифрових екранів одночасно. Вона спирається на дані розвідки США і використовує алгоритми комп’ютерного зору та програмне забезпечення зі штучним інтелектом від інших компаній, щоб допомогти розібратися в ситуації і знайти супротивника. Цього року американські військові використовували систему для визначення цілей для повітряних ударів на Близькому Сході», — повідомляє Bloomberg.

«Компанія Palantir USG Inc., Пало-Альто, штат Каліфорнія, уклала контракт із твердо фіксованою ціною 99 804 561 доларів США на придбання ліцензій для користувачів інструменту Maven Smart System AI, підтримки допоміжного програмного забезпечення та обладнання. Місця проведення робіт і фінансування визначатимуться з кожним замовленням, орієнтовна дата завершення – 24 вересня 2029 р. Контрактну діяльність виконує Армійське командування контрактів, Абердинський випробувальний полігон, штат Меріленд (W911QX-24-D-0026).», — повідомляє міністерство оборони.

За словами Шеннон Кларк, керівниці відділу оборонного розвитку компанії Palantir контракт розширить доступ до Maven Smart System для всіх п’яти видів збройних сил США, охоплюючи десятки тисяч військовослужбовців.

За її словами, до цього часу доступ до системи мали лише окремі підрозділи в певних місцях дислокації. Однак тепер аналітики розвідки, оператори та інші військовослужбовці у віддалених місцях матимуть доступ до системи та одночасно передаватимуть інформацію з поля бою до штаб-квартири Пентагону.

Maven Smart System

Система Maven Smart System від Palantir — це частина проєкту Maven, штучного інтелекту міністерства оборони США. Він призначений для обробки зображень та відео з безпілотників та автоматичного виявлення потенційних цілей. Maven об’єднує дані з різних систем спостереження та розвідки для визначення сфери інтересу.

Штучний інтелект має допомогти знаходити цілі майже в реальному часі, обробляючи великі обсяги даних за встановленими фільтрами. Після цього їх перевіряють аналітики на відповідність поставленій задачі. Після підтвердження цю інформацію передають наявними системами управління військами до кінцевого споживача. Наприклад, за допомогою Advanced Field Artillery Tactical Data System (AFATDS) для створення вогневих завдань.

Використовувати прототип системи Maven Smart System в армії США розпочали у травні 2024 року. Для цього уклали контракт на суму $480 мільйонів з дочірньою компанією Palantir у США.

Нагадаємо, що на початку вересня 2024 року Україна запустила тендер для придбання 10 тисяч FPV-дронів зі штучним інтелектом.

Тоді на майданчику держзакупівель Prozorro оголосили тендер для придбання 10 тисяч FPV-дронів, які використовують технології штучного інтелекту для потреб української армії.

«Нещодавно запустили перший тендер на FPV-дрони (з використанням штучного інтелекту – ред.) на закритому модулі Prozorro на перші 10 тисяч, і вже подалося більш як 10 компаній. Саме це призводить до конкуренції на Prozorro і до зменшення ціни. Тому я б не сказав, що вони набагато дорожчі [за дрони без ШІ]: на кілька сотень доларів буде коштувати один дрон дорожче. А згодом ціна падатиме. Може бути різниця потім у десятках доларів», – сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

ОПК Світ США Штучний інтелект