fbpx
Patriot розгорнуть в Україні менш як за пів року – Кулеба

Patriot розгорнуть в Україні менш як за пів року – Кулеба

Війна з Росією Військова допомога ЗРК ЗРК Patriot Навчання ППО та ПРО Світ США Україна Україна-США

Сполучені Штати розробили спеціальний план для прискореного розгортання комплексу протиповітряної та протиракетної оборони Patriot в Україні.

Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Associated Press.

За його словами, українські війська проходитимуть навчання швидше звичайного “без шкоди для якості використання цієї зброї на полі бою”.

Хоча Кулеба не назвав конкретних термінів, він сказав лише, що це буде “набагато менше півроку”, хоча зазвичай навчання займає до року.

Міністр закордонних справ України Кулеба Дмитро

Міністр додав, що навчання українських військових з експлуатації американського ЗРК Patriot проходитиме “за межами” України.

Пускові установки ЗРК Patriot 1

Також Кулеба сказав, що “абсолютно задоволений” результатами візиту президента Володимира Зеленського до США минулого тижня.

Цей візит став його першою закордонною поїздкою за час повномасштабного російського вторгнення 24 лютого цього року.

Раніше стало відомо, що Пентагон розглядає можливість навчання українських військових експлуатації системи протиповітряної оборони Patriot на військовій базі в Сполучених Штатах, а не в Європі.

Такі повідомлення з’явилися наступного дня після оголошення про надання батареї комплексу протиповітряної оборони Patriot Україні для захисту від російських ракетних обстрілів та авіаударів.

Пускові установки ЗРК Patriot

Хоча не уточнюється, коли саме почнеться навчання або скільки часу знадобиться, щоб освоїти цю систему ППО, високопосадовець оборонного відомства заявив, що воно розпочнеться «дуже скоро» і займе «кілька місяців».

За даними Пентагону, система Patriot коштує від 450 до 550 мільйонів доларів. Вартість залежить від конфігурації платформи. Кожна ракета до Patriot коштує приблизно 4 мільйони доларів.

Нагадуємо, 21 грудня Сполучені Штати оголосили про черговий пакет військової допомоги для України. До нього, зокрема, увійшла одна батарея зенітно-ракетного комплексу Patriot із ракетами.

Війна з Росією Військова допомога ЗРК ЗРК Patriot Навчання ППО та ПРО Світ США Україна Україна-США