fbpx
Пентагон купує ракети до HIMARS на 520 млн

Пентагон купує ракети до HIMARS на 520 млн

Lockheed Martin M270 РСЗВ Артилерія Боєприпаси Закупівлі РСЗВ Світ США

Пентагон купує нові керовані реактивні боєприпаси сімейства GMLRS, які використовують пускові установки HIMARS та M270 MLRS.

Про це повідомив помічник міністра США із закупівель, логістики та технологій Дуглас Буш, передає CNBC.

Збройні сили США уклали кілька варіантів контрактів на суму понад 520 мільйонів доларів з компанією Lockheed Martin для поповнення запасів цих боєприпасів після надання військової допомоги Україні.

«Ці контракти дозволять нам поповнювати наші власні запаси, забезпечуючи критично важливі можливості для наших союзників та міжнародних партнерів», – сказав Дуглас Буш.

У жовтні генеральний директор Lockheed Martin Джим Тайклет повідомив, що компанія узгодила умови із представниками свого ланцюжка поставок, щоб збільшити виробництво пускових установок ракетних артилерійських систем HIMARS до 96 одиниць на рік.

Виробництво РСЗВ M142 HIMARS. Фото: Lockheed Martin

Кількома місяцями раніше американські посадовці відвідали підприємства, що відповідальні за виробництво високомобільних ракетних систем HIMARS і ракет сімейства GMLRS для них.

Ракета сімейства GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) від Lockheed Martin для систем М142 HIMARS та M270. 2021 рік. США. Фото: T. A. O'Brien

Ракети GMLRS – сімейство американських керованих реактивних боєприпасів калібру 227 мм. Ці снаряди класифікують як високоточні. Вони мають дальність ураження цілі від 15 до 84 кілометрів.

Сполучені Штати наразі зосереджені на збільшенні постачання Україні керованих реактивних снарядів сімейства GMLRS з дальністю ураження до 84 кілометрів.

Артилерійська ракетна система М142 HIMARS несе шість високоточних реактивних снарядів сімейства GMLRS або одну тактичну балістичну ракету малої дальності MGM-140 ATACMS.

HIMARS призначена для ураження районів зосередження артилерійських систем, засобів протиповітряної й вогневої підтримки, вантажного транспорту, бойових машин і бронетранспортерів, а також для надання вогневої підтримки своїм підрозділам і засобам підтримки.

РСЗВ М142 HIMARS українських військових. Осінь 2022. Україна. Фото з відкритих джерел

Зараз на озброєнні України стоїть 20 американських реактивних артилерійських систем M142 HIMARS. Також США нададуть Україні ще 18 високомобільних артилерійських ракетних систем разом із боєприпасами.

Раніше представник міноборони США повідомив американському виданню Politicо, що попри заяви Москви, російські війська досі не змогли знищити жодної із переданих Україні пускових установок М142 HIMARS.

Lockheed Martin M270 РСЗВ Артилерія Боєприпаси Закупівлі РСЗВ Світ США