fbpx
Пентагон шукає способи пришвидшити поставку танків Abrams до Польщі

Пентагон шукає способи пришвидшити поставку танків Abrams до Польщі

Бронетехніка Польща Світ Сусіди США Танк Танк "Abrams"

Міністерство оборони США аналізує можливості швидшої доставки танків Abrams до Польщі. Йдеться про прискорення поставок нових машин, а також передачу наявних до виготовлення остаточної версії.

Про це повідомляє польське видання Defence 24.

Американські посадовці говорять про необхідність поповнення запасів техніки після передачі польського озброєння Україні.

Помічник міністра армії США з питань закупівлі військової техніки Дуглас Р. Буш заявив, що є «варіанти» прискорення поставок танків до Польщі.

Йдеться про зміну пріоритету поставок танків Abrams – передати їх польським військових за рахунок техніки, яка мала надійти до армії США або інших підрозділів союзників Сполучених Штатів.

Водночас вже впроваджується програма прискореного навчання за якою армія Польщі має отримати 28 машин M1A2 SEPv2 Abrams, а саме навчання проводитиметься за участю представників армії США.

Ми розглядаємо варіанти, зокрема, можливо, використовуючи нові повноваження ленд-лізу, щоб подумати про те, як ми можемо надати Польщі танки на перехідний період. Це дуже попередні переговори“, – сказав Дуглас Р. Буш.

Ще один варіант – передача наявних танків. Це може бути або SEPv2 Abrams, або старіший M1A1SA. Зараз переговори на початковій стадії, тому яким буде рішення – невідомо.

Варшава зі свого боку теж шукає заміну переданим Україні Т-72. Є інформація, що Польща звернулася до Німеччини щодо поставки Leopard 2, які також є на озброєнні польської армії.

Танки Leopard 2 ЗС Польщі

Контракт щодо поставки танків Abrams в Польщу був схвалений конгресом США в лютому 2022 року.

Уряд Польщі зокрема попросив придбати 250 танків M1A2SEPv3 Abrams; 250 систем протидії СВУ AN/VLQ-12 CREW Duke; 26 евакуаційних машин M88A2 HERCULES; 17 спільних штурмових мостів М1110; 276 кулеметів М2 калібру .50 та 500 кулеметів М240С калібру 7,62 мм й 15 газотурбінних двигунів AGT1500.

Також йдеться про велику кількість танкових 120-мм боєприпасів, навчання служби технічного, інженерного і логістичного персоналу та інші супутні елементи матеріально-технічного та програмного забезпечення.

Бойові машини надійдуть до складу 18-ї механізованої дивізії імені Генерала Тадеуша Бука. Танки будуть знаходитись в оснащенні 1-ї Варшавської бронетанкової бригади та у 19-й механізованій бригаді зі складу 18-ї дивізії.

Раніше передбачалося, що перші танки M1A2 SEPv3 прибудуть до Польщі вже у 2022 році.

Бронетехніка Польща Світ Сусіди США Танк Танк "Abrams"