fbpx
Пентагон замовляє винищувачі F-35 на 7,8 мільярда доларів

Пентагон замовляє винищувачі F-35 на 7,8 мільярда доларів

F-35 Lockheed Martin Авіабудування Авіація Закупівлі Світ США

Міністерство оборони США уклало контракт з компанією Lockheed Martin на будівництво 126 літаків F-35. Вартість угоди – 7,8 мільярда доларів.

Контракт передбачає передачу винищувачів F-35 як в американське військо, так і партнерам.

Про це йдеться у повідомленні Пентагону.

Lockheed Martin побудує 81 літак F-35A. 43 з них – для ПС США, 8 – для Фінляндії, 7 – для Італії, 6 отримають Нідерланди, ще 6 – Польща, по 4 літаки готують для Японії та Бельгії і 3 – для уряду Данії.

Винищувачі F-35B Повітряних сил Великої Британії. Листопад 2022. Британія. Фото: Gp Capt Phil Marr

Також контракт передбачає будівництво 26 літаків F-35B. Корпус морської піхоти США отримає 15 з них, 7 виготовлять для уряду Великої Британії, по 2 для Італії та Японії.

Ще компанія передасть 19 літаків F-35C – 13 для військово-морських сил США та 6 для Корпусу морської піхоти США.

Роботи виконуватимуть на підприємствах на території США, Великої Британії, Італії та Японії. Заплановано, що вони будуть завершені у серпні 2026 року.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що Румунія ухвалила рішення про купівлю бойових літаків п’ятого покоління F-35.

Також у січні 2023 року міністерство оборони Канади повідомило про підписання угоди на закупівлю 88 винищувачів F-35A із американською корпорацією Lockheed Martin.

Також країна модернізує свою військову авіаційну інфраструктуру для прийняття на озброєння нових винищувачів.

Водночас ПС США планують до 2030-го року отримати 200 винищувачів шостого покоління за програмою NGAD та 1000 безпілотних бойових літаків за програмою Collaborative Combat Aircraft (CCA). Про це у березні цього року розповів секретар ПС США Френк Кендалл на військовому симпозіумі Асоціації повітряно-космічних сил (AFA).

Він заявив, що наступне покоління засобів завоювання повітряного простору включатиме як розроблений винищувач шостого покоління, так і впровадження безпілотних літаків супроводу CCA.

1000 одиниць – умовна цифра із розрахунку на 2 безпілотники для кожної з 200 платформ NGAD і ще по 2 для кожного з 300 F-35. Та скільки винищувачів шостого покоління планують придбати – наразі точно не відомо.

F-35 Lockheed Martin Авіабудування Авіація Закупівлі Світ США