fbpx
Передане українським науковцям судно «Борис Александров» готується до першого походу у новому статусі

Передане українським науковцям судно «Борис Александров» готується до першого походу у новому статусі

Одеса судно Україна Флот Чорне море

Передане Бельгією українським науковцям науково-дослідне судно «Борис Александров» (колишня назва – Belgica) готується до першого походу у новому статусі в грудні.

Про це інформує Мілітарний.

Журналісти «Радіо Свобода» відвідали судно і розповіли про нього та про плани майбутнього першого рейсу у новому статусі під українським прапором, який відбудеться у грудні.

Зараз судно стоїть на одному з причалів Одеського морського торговельного порту і чекає на новий рейс, який має відбутись після 15 грудня.

Наразі судно чекає на нові документи, які оформлюють після зміни назви.

З 1983 по 2021 рік судно називалось Belgica, а в Україні отримало назву на честь загиблого українського науковця Бориса Александрова – покійного директора Інституту морської біології Національної академії наук України, члена-кореспондента НАН. Він загинув у пожежі, яка майже повністю знищила будівлю інституту на початку грудня 2019 року.

«Борис Александров»

Наукове судно «Борис Александров» може пройти п’ять тисяч морських миль. У судна чотири палуби – він може взяти на борт 15 людей екіпажу і 12 науковців.

Судно можна використовувати для хімічних, біологічних і геологічних досліджень у морі, а також для моніторингу кількості і якості риби в акваторії. Максимальна глибина для аналізу і забору води й ґрунту – 750 метрів. На судні знаходяться гідрологічна, хімічна, біохімічна та мікробіологічна лабораторії.

Науково-дослідне судно «Борис Александров» (Belgica), яке Бельгія передала Україні прибуло до Одеси 21 жовтня та пришвартувалося біля 19-го причалу морського вокзалу.

Belgica вирушила в Україну із Зебрюгге 1 жовтня. Під час переходу команда українських вчених, яка перебувала на борту провела низку досліджень.

Морське дослідницьке судно «Belgica» (A962). Фото з відкритих джерел

Судно Belgica (A962) уряд Бельгії, 13 вересня цього року, передав Українському науковому центру екології моря Міндовкілля. Це має дозволити Україні відновити дослідження та посилити екологічний моніторинг Чорного та Азовського морів.

Судно побудовано у 1984 році та дослідило майже 1 млн км моря і провело понад тисячу наукових кампаній. Корабель був флагманом бельгійської морської науки протягом 37 років. На допоміжному двигуні судно може рухатись зі швидкістю до 5 вузлів, на основному – до 12.

Одеса судно Україна Флот Чорне море