fbpx
Передані Україні науково-дослідні судна отримали нові назви

Передані Україні науково-дослідні судна отримали нові назви

судно Україна Флот

Нові назви отримали науково-дослідні судна «James Clark Ross» та «Belgica», передані Україні Великою Британією та Бельгією відповідно.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням кореспондента видання “Думская” з місця події.

Церемонія перейменування відбулася на одеському морвокзалі у присутності президента Володимира Зеленського, який зараз перебуває з робочим візитом у нашому місті, передає кореспондент «Думської».

Судно «Belgica» назвали на честь директора Інституту морської біології Національної академії наук, доктора біологічних наук і професора Бориса Александрова, який трагічно загинув два роки тому у пожежі в Одесі.

Науково-дослідне судно «Борис Александров («Belgica»). Жовтень 2021. Фото: Думская

Криголам «James Clark Ross» став називатися «Ноосфера».

Довідково: Ноосфера – сфера взаємодії суспільства та природи, в межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку.

Ноосфера («James Clark Ross»). Жовтень 2021. Фото: Думская

Belgica

У вересні Бельгія передала науково-дослідне судно «Belgica» (A962) українському науковому центру екології моря Міндовкілля.

Судно побудовано у 1984 році та дослідило майже 1 млн км моря та провело понад тисячу наукових кампаній.

Цей корабель, який є плавучою лабораторією, був флагманом бельгійської морської науки протягом 37 років.

Науково-дослідне судно України "Belgica". 18 жовтня 2021. Фото: Yörük Işık

Судно передано з метою проведення екологічного моніторингу Чорного та Азовського морів.

Нині судно «Борис Александров» має дозволити Україні відновити дослідження та посилити екологічний моніторинг Чорного та Азовського морів, починаючи вже з 2021 року. На додаток, заплановані спільні українсько-бельгійські наукові дослідження як в Чорному, так і Північному морях.

James Clark Ross

19 серпня 2021 року, український «Національний антарктичний науковий центр» та установа «Дослідження та інновації» Великої Британії підписали акт про купівлю судна.

Науково-дослідне судно 18 вересня 2021 року, вирушило з Фредеріксгавену (Данія) до України у місто Одеса, під нашим синьо-жовтим прапором.

Перед виходом у море була проведена значна робота з перереєстрації та страхування судна, отримано нові радіопозивні тощо.

Судно «JamesClarkRoss», 3 жовтня пройшов через протоку Босфор у Чорне море та попрямував до Одеси.

Протягом останніх 30 років судно льодового класу виконувало роль світової дослідницької платформи для біологічних, океанографічних та геофізичних досліджень.

Його довжина майже 100 метрів, водотоннажність – 5732 тонни.

судно Україна Флот