fbpx
«Перекриття» Керченської протоки: Росія не сповістила через NAVTEX

«Перекриття» Керченської протоки: Росія не сповістила через NAVTEX

Азовське море Керченська протока Російська агресія Україна Флот Чорне море

Росія не сповістила про так зване «перекриття» Керченської протоки для військових кораблів через міжнародну систему морських попереджень NAVTEX.

Про це повідомляє Мілітарний із посиланням на керівника у Моніторингової групи BlaskSeaNews Андрія Клименко.

Це стосується прибережного попередження управління навігації та картографії Міноборони РФ 152/21 – з 24 квітня 2021 по 31 жовтня 2021 року.

У міжнародній системі морських попереджень NAVAREA цей припис був відсутній станом на 09:00 (EEST) 19 квітня 2021 року.

Нагадаємо, що одразу після оприлюднення попередження Міністерство закордонних справ України вже виступила із заявою у зв’язку із обмеженням Російською Федерацією свободи мореплавства.

Такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря, – прокоментували ситуацію у МЗС.

Прохід загону Каспійської флотилії під Керченським мостом 17 квітня 2021, фото - Міноборони РФ

Тим самим Росія грубо порушила Конвенцію ООН з морського права 1982 року та двосторонній договір з Україною за 2003 рік щодо Азовського моря.

За цей час з офіційними заявами виступили у Європейському Союзі та НАТО, обидві організації виступили зі стурбованістю намірами Росії обмежити доступ до деяких районів у Чорному морі.

Також вони закликають Москву забезпечити свободу судноплавства і доступ до українських портів в Азовському морі.

Це рішення порушує свободу судноплавства, гарантовану Конвенцією ООН з морського права. ЄС очікує від Росії забезпечення безперешкодного та вільного проходу в Азовське море та з нього відповідно до міжнародного права, – заявив речник ЄС з міжнародних відносин Петер Стано, пише DW.

Прессекретар президент РФ Дмитро Пєсков 16 квітня не захотів коментувати питання закриття акваторій і порадив звертатися до міністерства оборони Росії. Там офіційних заяв з цього приводу не робили.

Натомість агенція «РИА Новости» цитуючи бюлетень міноборони, де підтверджується заборона на прохід «іноземних військових кораблів та інших державних суден» у трьох районах Чорного моря біля берегів Криму з 24 квітня по 31 жовтня цього року. У повідомленні стверджується, що «Керченська протока та підхід до неї не потрапляють у вказані зони».

Азовське море Керченська протока Російська агресія Україна Флот Чорне море