fbpx
Переворот у М’янмі: Військові використовували бронетехніку з Росії

Переворот у М’янмі: Військові використовували бронетехніку з Росії

Азія БРДМ-2 Бронетехніка БТР-3 Військовий переворот М'янма Росія Світ США

Під час захоплення влади у М’янмі військові використовували поставлені з Росії бронемашини в рамах безоплатної допомоги.

Про це пише Український Мілітарний Портал з посиланням на оприлюднені фотографії під час перевороту.

У понеділок вранці у М’янмі під час військового перевороту на вулицях з’явилися модернізовані броньовані розвідувально-дозорні машини БРДМ-2МС.

На початку 2020 армія М’янми отримала з Росії безкоштовно партію з 33 модернізованих броньованих розвідувально-дозорних машин БРДМ-2МС.

В тому числі три машини в командирському варіанті в рамках безоплатної військово-технічної допомоги.

БРДМ-2МС з Росії на вулицях М’янми. Лютий 2021. Фото: ЗМІ М’янми

Ремонт і модернізація БРДМ-2 зі зберігання Міністерства оборони Росії до рівня БРДМ-2МС здійснюються на АТ «103 Бронетанковый ремонтный завод».

Нагадаємо, у січні 2021 року М’янму відвідала військова делегація з Російської Федерації.

Тоді стало відомо, що Росія також поставить М’янмі ЗРГ комплекси «Панцирь-С1», комплекси з БПЛА «Орлан-10Е», а також радіолокаційні станції.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу з Головнокомандувачем Збройними силами М'янми старшим генералом Мін Аунг Хлайн Гом. Фото: ЗМІ РФ

Також на вулицях були помічені бронетранспортери БТР-3 українського виробництва.

Українські бронетранспортери М’янма почала купувати ще на початку 2000-х років. Ця країна придбала 10 одиниць БТР-3У у 2003 році.

Бронетранспортер українського виробництва БТР-3 Збройних сил М'янми на блок-посту у Найп'їдо. Лютий 2021. Фото: ЗМІ М'янми

Переворот

1 лютого 2021 року у М’янмі стався військовий переворот, під час якого були затримані міністр закордонних справ і у справах адміністрації президента, державний радник Аун Сан Су Чжі, яка вважається національним лідером і фактичним керівником країни, і президент М’янми Вин Мьин.

По телебаченню було зачитано заяву путчистів про те, що у М’янмі вводиться надзвичайний стан терміном на один рік.

Протягом останніх днів політична обстановка в країні була дуже напруженою.

У суспільстві поширювалися чутки про можливий військовий путч у зв’язку з тим, що впливові представники Збройних сил заявляли, що вважають минулі в листопаді 2020 року парламентські вибори сфальсифікованими.

Згідно з офіційними результатами цих виборів, партія Аун Сан Су Чжі «Національна ліга за демократію» здобула переконливу перемогу, набравши понад 70 відсотків голосів.

Аун Сан Су Чжі - Генеральний секретар "Національної ліги за демократію" у КНР. Фото з відкритих джерел

Згідно з Конституцією М’янми, чверть депутатських місць в обох палатах парламенту країни зарезервована за військовими, яких призначає верховний Головнокомандувач Збройних сил.

Реакція США

Президент США Джозеф Байден повідомив, що Вашингтон перегляне режим санкцій щодо М’янми.

Відповідна заява розміщена в понеділок, 1 лютого, на сайті Білого дому.

«Сполучені Штати скасували санкції щодо М’янми в минуле десятиліття у зв’язку з її прогресом на шляху до демократії», – нагадав глава американської держави.

Президент США Джозеф Робінетт Байден молодший. Фото з відкритих джерел

Вашингтон вважає, що затримання голови правлячої партії М’янми, державного радника і фактичного лідера країни Аун Сан Су Чжі, президента М’янми Вин Мьин і інших членів політичного керівництва є прямою атакою на демократію.

«Звернення цього прогресу назад потребує негайного перегляду наших законів про санкції та санкційних органів з подальшим прийняттям відповідних заходів», – попередив Байден.

Міжнародна спільнота повинна чинити тиск на військових в країні, щоб вони негайно відмовилися від захопленої ними влади, підкреслив президент США.

 

Азія БРДМ-2 Бронетехніка БТР-3 Військовий переворот М'янма Росія Світ США