fbpx
Підприємство на Вінниччині співпрацювало з російським ОПК – Офіс генерального прокурора

Підприємство на Вінниччині співпрацювало з російським ОПК – Офіс генерального прокурора

Війна з Росією Вінниччина Злочин ОПК Прокуратура Росія СБУ Україна

Машинобудівне підприємство на Вінниччині було викрито у співпраці з РФ. Завод постачав продукцію для потреб російського ОПК.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Наразі з’ясовуються обставини діяльності підприємства та зв’язки з РФ. Розслідування проводиться за ч. 1 ст. 111-2 ККУ “Пособництво державі-агресору”

За даними слідства керівництво заводу налагодило поставки комплектуючих для ремонту та обслуговування машинобудівної галузі. Це шестерні, секційні насоси, гідромотори, гідравлічне обладнання для військової техніки.

Слідчі дії на підприємстві, грудень 2022 Фото: Офіс генерального прокурора

Для того, щоб реалізувати постачання було залучено ряд підконтрольних суб’єктів господарювання через які вивозили обладнання. При цьому використовували Румунію, Туреччину та Казахстан.

Також з’ясували, що для обходу фінансових обмежень та виведення безготівкових коштів з РФ використовувалися рахунки у європейських фінансових установах.

Таким чином вдалося експортувати комплектуючі для військової техніки на суму у понад 51 млн гривень. 

В ОГП повідомили, що правоохоронці провели обшуки в офісних приміщеннях групи компаній та за місцями проживання причетних до кримінального правопорушення осіб.

Наразі вилучено фінансово-господарські документи, які підтверджують торгівлю з РФ.

Вилучено документи, які підтверджують співпрацю з агресором, 8 грудня 2022 Фото: Офіс генерального прокурора

Нагадаємо, в кінці листопада ДБР заблокувало роботу концерну, який з 24 лютого поставив в РФ обладнання на 190 мільйонів гривень.

Встановлено, що промислово-інноваційна група компаній родини колишнього народного депутата України з 2014 року забезпечувала держпідприємства РФ високоефективним та енергозберігаючим обладнанням.

Працівники ДБР на заблокованому підприємстві, яке допомагало ОПК РФ. Листопад 2022. Україна. Фото: ДБР

Обладнання було необхідним для сталого функціонування нафтогазовидобувних, гірничих, металургійних, хімічних, вугільних, транспортних підприємств. Також серед них були структури оборонно-промислового комплексу Російської Федерації.

Крім того, в управління міністерства оборони передані потужності компаній “Мотор Січ”, “Запоріжтрансформатор”, “АвтоКрАЗ”, “Укрнафта” та “Укртатнафта” передали в управління Міністерства оборони.

Ремонт ударного гелікоптеру Мі-24 на АТ «Мотор Січ»

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Міноборони в інтересах ЗСУ і всього сектору безпеки здійснюватиме управління всіма активами зазначених підприємств для забезпечення нагальних потреб військових. Наразі в АТ “Мотор Січ” вже призначено нове керівництво.

23 жовтня СБУ затримала президента АТ “Мотор Січ” В’ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності цього підприємства, обох підозрюють у колабораційній діяльності та посібництві державі-агресору.

Війна з Росією Вінниччина Злочин ОПК Прокуратура Росія СБУ Україна