fbpx
Південна Корея хоче отримати атомні підводні човни

Південна Корея хоче отримати атомні підводні човни

Азія Південна Корея (Республіка Корея) Підводні човни Світ Флот

В командуванні південнокорейського флоту дедалі частіше піднімають питання створення атомних підводних човнів для військового стримування Китаю та КНДР.

Про це повідомляє Naval News.

В ході слухань у Національних зборах із затвердження голови Об’єднаного комітету начальників штабів член правлячої партії Сун Іль Чжон поставив питання необхідності придбання атомних підводних човнів.

Наміри Південної Кореї щодо розбудови атомного підводного флоту вже не вперше піднімаються. Раніше кілька адміралів та попередній міністр оборони висловлювали потребу в цьому виді озброєння.

Стимулом для розгортання нових засобів стримування є активне нарощування флоту КНДР. Раніше цього року Північна Корея спустила на воду атомний підводний човен класу Sinpo “Hero Kim Kun Ok” (бортовий номер 841), котрий є носієм ядерних балістичних ракет.

Важливою перепоною для самостійної розбудови озброєння із використанням ядерних технологій для Південної Кореї залишається низка угод зі Сполученими Штатами.

Хоча ці можливості потрібні, існують чіткі обмеження щодо того, що може зробити Південна Корея, оскільки поточна ядерна угода між Кореєю та США обмежує використання ядерних матеріалів у військових цілях“, – наголосив адмірал Кім Мен Су в ході Національних зборів.

Однак в світлі зростаючого напруження в регіоні США та Південна Корея переглядають свої домовленості. Так, на минулому тижні в було оновлено безпекову угоду між країнами та внесено новий пункт згідно з яким США декларують застосування свого ядерного озброєння для захисту Республіки Кореї у випадку агресії зі сторони КНДР.

Підводний флот як засіб стримування

Південна Корея вже має на озброєнні підводний флот. Проте лише бойові субмарини з атомною енергетичною установкою пропонують необхідний рівень автономності, який би дозволив вести тривале чергування у відкритому океані.

Носії потужного ракетного озброєння стали б суттєвим фактором стримування у випадку агресії. Крім того, вони могли б відстежувати активність флотів інших країн в Жовтому морі.

Наразі до складу військово-морських сил країни входить дев’ять субмарин типу KSS-I та сім типу KSS-II. Крім того, вже були спущені на воду та добудовуються перші човни типу KSS-III.

Підводний човен SS-085 проєкту KSS-III Південної Кореї. Листопад 2020. Фото: ЗМІ Південної Кореї

Всі вони оснащені дизель-електричними енергетичними установками та не здатні на відповідному рівні виконувати перації, що могли б бути покладені на атомні субмарини.

Азія Південна Корея (Республіка Корея) Підводні човни Світ Флот