fbpx
Північна Корея копіює американські БПЛА

Північна Корея копіює американські БПЛА

MQ-9 Reaper RQ-4 Global Hawk Авіація Азія БпА (Безпілотні апарати) Північна Корея (КНДР) Світ

Північна Корея представила два нових безпілотники, які копіюють відомі американські моделі розвідувальних дронів.

Новину оприлюднило видання NK news.

У четвер, 27 липня, північнокорейські пропагандистські медіа вперше опублікували кадри із показовим застосуванням двох нових безпілотних розвідувальних комплексів.

Візуально обидва безпілотники – точні копії відомих американських моделей розвідувально-ударного MQ-9 Reaper та стратегічного розвідувального RQ-4 Global Hawk.

Невідомо, коли Північна Корея розпочала розробку нових безпілотників, проте їхня публічна демонстрація відбулася приблизно через два з половиною роки після партійного з’їзду в січні 2021 року, де лідер КНДР Кім Чен Ин наказав військовим розробити «безпілотне ударне озброєння» та «розвідувальні дрони» із радіусом дії у 500 км.

Першим у відео показали дрон, що візуально дуже схожий на американський стратегічний розвідувальний безпілотник розробки оборонної компанії Northrop Grumman.

Під час польоту безпілотник не прибирав своє шасі, що може говорити про лише перші дослідні польоти цієї моделі, коли етап складання шасі ще не відпрацьований.

Варто зауважити, що більш круті обводи фюзеляжу у передній частині швидше нагадують форми модифікації БПЛА RQ-4 у версії Rangehawk.

Також на відео продемонстрували копію американського розвідувально-ударного безпілотника MQ-9 Reaper, котрий виконував пуски ракетного озброєння, схожого на американські керовані ракети AGM-114 Hellfire.

Дрон має деякі дрібні відмінності у зміщенні антен на фюзеляжі та дещо зміненій формі впускного колектора для повітря у двигуна.

На відміну від оригінального безпілотника з чотирма точками підвіски для ракет під крилами на копії – їх тепер шість. Імовірно, дрон також має точки підвіски для авіабомб як у MQ-9.

Головним запитанням залишається відповідність електроніки показаних дронів до аналогічної в оригінальних безпілотниках. Підсанкційна країна не має доступу до сучасних оптичних станцій, засобів радіоелектронної розвідки, а також технологій, які б дозволили відтворити їх.

Також невідомо, якими засобами зв’язку оснащені безпілотники. Американські безпілотники для роботи на великих відстанях потребують супутникового зв’язку, але Північна Корея не має власної мережі та доступу до іноземних супутників (хоча не виключена підтримка Китаю у цьому випадку).

MQ-9 Reaper RQ-4 Global Hawk Авіація Азія БпА (Безпілотні апарати) Північна Корея (КНДР) Світ