fbpx
Польща хоче купити аеростати спостереження

Польща хоче купити аеростати спостереження

Авіація Європа Закупівлі Польща Світ Сусіди

Польща надіслала запит до Сполучених Штатів про продаж аеростатів для моніторингу повітряного простору.

Про це повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак у соцмережах.

Вони мають посилити можливості польської армії у обороні повітряного простору країни.

“Ми надіслали запит щодо придбання розвідувальних аеростатів Barbara для Війська Польського. Ми хочемо максимально розширити наші можливості у сфері радіолокаційної розвідки повітряного та надводного простору”, – написав Блащак у Twitter.

Польське видання Polska Zbrojna пише, що віце-прем’єр-міністр Маріуш Блащак розповів про плани придбання аеростатів, оснащених радіолокаторами, під час наукової та промислової конференції Defence24 Day.

Вже у п’ятницю, 26 травня, він оголосив, що запит на закупівлю направлений.

Речник агентства озброєння Польщі Кшиштоф Платек у Twitter уточнив, що йдеться про чотири аеростати, які Варшава хоче купити у США. За його словами, разом з літаками раннього виявлення вони посилять можливість польської армії у моніторингу повітряного простору.

Також в інтерв’ю PAP Платек підкреслив, що радіолокаційні станції, розміщені на аеростатах, мають велику перевагу перед наземними радарами.

“Кожен радар обмежений радіолокаційним горизонтом. Також радіолокатор раннього попередження, який може виявляти цілі до 300 км, має такі обмеження, оскільки чим нижче об’єкт рухається, тим пізніше він буде виявлений.

На відміну від цього, аеростати з висоти в кілька кілометрів можуть відслідковувати цілі на набагато більші відстані”, – пояснив він.

Наразі невідомо, у якій комплектації планує придбати аеростати польська армія.

Військові в усьому світі застосовують невеликі аеростати з різними датчиками, зазвичай для спостереження за кордонами чи базами у конфліктних зонах. Великі аеростати використовують набагато рідше, але вони мають низку переваг. Основу бортової апаратури аеростатів можуть становити розвідувально-оглядові системи, що розміщуються на зовнішній підвісці, у тому числі радіолокаційні станції, оптоелектронна апаратура, а також акустичні датчики.

Авіація Європа Закупівлі Польща Світ Сусіди