fbpx
Польща купує ще чотири Black Hawk для ССО

Польща купує ще чотири Black Hawk для ССО

Авіація Гелікоптери Європа Польща Світ ССО ЗСУ Сусіди

Сили спеціальних операцій Польщі отримають додаткові багатоцільові вертольоти S-70i Black Hawk.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Міністерство оборони Польщі.

Рішення про закупівлю ще чотирьох багатоцільових вертольотів ухвалила Рада з технічної модернізації на своєму першому засіданні.

Постачати машини буде компанія Polskie Zakłady Lotnicze, що належить американській компанії.

Нові машини приєднаються до чотирьох вертольотів, які вже знаходяться в експлуатації. Вони були поставлені (в базовій комплектації) в грудні 2019 року.

Sikorsky S-70i для ССО Польщі. 2019 рік. Фото: МО Польщі

Нині всі четверо вертольотів перебувають у процесі установки цільової бортової апаратури – деталі засекречені.

У 2019 році покупка обійшлася в 683,4 млн злотих (182 млн доларів), включаючи послуги навчання та логістики.

Оголошення про закупівлю додаткових вертольотів S-70i Black Hawk є ще одним успіхом в останні місяці програми будівництва вищевказаних вертольотів компанією Polskie Zakłady Lotnicze.

У серпні 2021 року було оголошено, що п’ять машин були продані United Rotorcraft, яка переробить їх в цивільний варіант S-70i Firehawk для пошуково-рятувальних служб.

Крім того, Філіппіни планують замовити ще одну партію (не менше 15) S-70i для потреб власних збройних сил, а міністерство внутрішніх справ Румунії планує оголосити тендер на дванадцять в пошуково-рятувальній версії.

Black Hawk від компанії Polskie Zakłady Lotnicze

Що стосується Польщі, то нині на озброєнні знаходяться сім вертольотів S-70i Black Hawk. Троє з них вирушили до Головного управління поліції, а решта четверо – у військову частину Сил спеціальних операцій Польщі «Grom».

Sikorsky S-70i — експортна модифікація Sikorsky UH-60, яка виготовляється у Польщі на заводі PZL. Перший дослідний передсерійний зразок виготовили у 2010 році. Частина його комплектуючих була поставлена зі США, згодом у 2012 році після всіх необхідних випробувань розпочалось серійне виробництво гелікоптерів.

Авіація Гелікоптери Європа Польща Світ ССО ЗСУ Сусіди