fbpx
Польща передає Україні легкі міномети та ручні гранатомети

Польща передає Україні легкі міномети та ручні гранатомети

60 мм міномет Балтія Гранатомет Європа ЗСУ Міномет Піхотне озброєння Польща Світ Співпраця Сусіди Україна

Польща передасть Україні легкі 60-мм міномети та ручні 40-мм гранатомети.

Про це інформує Мілітарний.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час відвідин оборонного заводу Zakłady Mechaniczne Tarnów, у п’ятницю 4 лютого, розповів про передачу Україні озброєння, пише Polska Zbrojna.

Глава польського уряду повідомив, що наступного тижня Польща відправить нашій державі партію зброї, яка може бути використана для захисту від можливого нападу Росії.

«Перший транспорт покине наш східний кордон наступного тижня, щоб українці не були беззахисними перед російською агресією», – підкреслив він.

Боєприпаси до БМП-1. Фото: з війни на Донбасі

Польща бачить посилення агресії та тиску з боку Росії на Україну.

 «Ми бачимо рішучість захищатися з українського боку, але й техніки не вистачає, тому треба діяти швидко», — сказав Прем’єр-міністр. 

Прем’єр-міністр пояснив, що Польща спочатку поставить сто одиниць озброєння. Серед них — легкі піхотні міномети калібру 60 мм LMP-2017 і, можливо, ручні гранатомети RGP-40.

Легкий піхотний міномет LMP-2017 використовується для знищення живої сили, легких укріплень на полі бою, а також вогневих позицій та військової техніки напівпрямим вогнем в оптичній видимості в будь-який час доби та за будь-якої погоди умови. Виробник пропонує  LMP-2017 у двох калібрах: польський 59,4 мм та 60,7 мм відповідно до STANAG 4425.2. Мінометом можна стріляти з «руки» снарядами вагою 2,3 кг.

Гранатомет

Ручний багатозарядний гранатомет RGP-40 важить трохи більше шести кілограмів і здатен випустити шість (тобто всі боєприпаси, які можуть міститися у барабані) 40-мм гранат за кілька десятків секунд.

Дальність його пострілів залежить від типу боєприпасів. Вона коливається від 400 метрів – коли використовують гранати 40 х 46SR НАТО LV з початковою швидкістю близько 78 м за секунду, до приблизно 800 метрів – при застосуванні гранат 40 x 51SR з початковою швидкістю близько 120 м на секунду.

RGP-40 оснащений чотирма планками Пікатінні, призначеними для кріплення додаткового обладнання. Верхня використовується для кріплення прицілів, а нижня – для з’єднання вертикальної рукоятки та висувної сошки.

60 мм міномет Балтія Гранатомет Європа ЗСУ Міномет Піхотне озброєння Польща Світ Співпраця Сусіди Україна