fbpx
Польща пропонує свій Borsuk для Словаччини

Польща пропонує свій Borsuk для Словаччини

БМП Бронетехніка Європа Польща Світ Словаччина

Польща пропонує Словаччині свою перспективну гусеничну бойову машину піхоти Borsuk.

Про це інформує Мілітарний.

Польська холдингова компанія Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), сьогодні повідомила, що вона подала пропозицію в тендерній процедурі на нову бойову машину піхоти, яку проводить Міністерство оборони Словацької Республіки.

Це вперше польська новітня бойова машина була запропонована іноземному замовнику в рамках офіційної процедури закупівлі. БМП Borsuk створена на підприємстві Huta Stalowa Wola SA.

Нагадаємо, що минулого року Словаччина оголосила про намір замінити парк бронетехніки, який зараз складається з БМП-1, БМП-2 та БМП-М.

Уряд Словацької Республіки у вересні 2021 року офіційно затвердив бюджет на проведення процедури закупівлі 152 гусеничних бойових машин піхоти (БМП) на суму 1,739 млрд євро. Кінцевим терміном подання заявок на участь у тендері було 31 січня цього року.

БМП Borsuk планується як машина-амфібія, яка замінить на озброєнні польської армії БМП-1. Основним озброєнням є бойовий модуль ZSSW-30.

ZSSW-30 оснащений 30-мм гарматою Bushmaster Mk 44/S з боєзапасом у 200 снарядів і 7,62-мм кулеметом UKM-2000C з боєкомплектом 400 набоїв, а також подвійною пусковою установкою протитанкових ракет (ПТУР) Spike-LR. Конструкція модуля пристосована для встановлення додаткової навісної броні.

Машину планують випускати у двох варіантах: в полегшеної версії БМП буде важити до 25 т, важкий «штурмовий» варіант – близько 30 т.

Borsuk отримав німецький дизельний двигун MTU 8V-199-TE20 потужністю в 720 сил. Такий же агрегат використовується в австрійській БМП Ulan, і сімействі багатоцільових бронемашин Boxer.

БМП «Borsuk». Жовтень 2020. Фото: Polska Grupa Zbrojeniowa

У 2020 році компанія Polska Grupa Zbrojeniowa оголосила про проведення першого етапу польових випробувань перспективної бойової машини піхоти Borsuk.

Машина отримала класичну для сучасних БМП компоновку з переднім розташуванням моторно-трансмісійного відділення і відділення управління, за яким розташовується бойове відділення з командиром і навідником. Крім трьох членів екіпажу, десантне відділення машини вміщує вісім осіб.

БМП Бронетехніка Європа Польща Світ Словаччина