fbpx
Польща проводить підготовку до навчань Anakonda 23

Польща проводить підготовку до навчань Anakonda 23

Балтія Естонія Європа Латвія Литва Навчання НАТО Польща Румунія Словенія Сусіди США Туреччина Франція Швеція

У східній та північній частині Польщі триває підготовка до переміщення військ для участі в активній частині навчань Anakonda 23.

Про це повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

У навчаннях братимуть участь 13 тисяч військових. Це 10 тисяч поляків і 3 тисячі представників країн-союзників – США, Румунії, Словенії, Швеції, Франції, Литви, Латвії, Естонії і Туреччини. Про це пише видання Polska Zbrojna.

Під час навчань використовуватимуть танки Abrams, САУ Krab та K9, а також норвезькі протикорабельні ракети NSM.

САУ "KRAB" на підприємстві Huta Stalowa Wola у місті Стальова Воля, що у Польщі. Червень 2022. Фото: Уряд Польщі

Військові зосередяться на проведенні оборонних та стримувальних заходів у регіоні Балтійського моря. Маневри розділені на кілька етапів. Ключова частина проходитиме в середині травня. Після неї військові розпочнуть перекидання на полігони у Дравсько-Поморському, Ожеші, Устці та Новій Дембі.

Накопичення засобів відбуватиметься між 6 та 16 травня. Крім того, військові проходитимуть злагодження на території Швеції, Литви, Латвії та Естонії, а також за межами полігонів.

Танки "M1A2 Abrams" військових Польщі. Серпень 2022. Польща. Фото: Міноборони Польщі

Підкреслюють, що сценарій навчань підготували так, аби він максимально нагадував реальну ситуацію. Він вписується у динаміку поточних загроз, які пов’язані зі східним флангом НАТО.

Також у рамках “Anakonda 23” відбудуться комп’ютерні командно-штабні навчання і навчання у поєднанні з бойовою грою. У них братимуть участь командири окремих компонентів, їхнє завдання – перевірка важливих для успішної операції процедур та протистояння реальним, стратегічним та оперативним викликам.

Крім того, вперше відбудуться експериментальні навчання, де військові застосовуватимуть сучасні технології у польових умовах. Про що саме йдеться – не уточнюють.

Навчання Anakonda 23 поєднають з іншими навчаннями, які організовують союзники. Йдеться про Defender Europe ’23, під час яких армія США має перевірити, наскільки швидко вона може перекинути свої сили в Європу.

Також йдеться про навчання Aurora 23 у Швеції.

Сукупність цих навчань дозволить вдосконалити процеси взаємодії збройних сил у спільній оборонній операції.

Навчання Anakonda організовуються командування Збройних сил Польщі з 2006 року. Їх мета – перевірка можливостей армії, техніки та систем управління, оперативної сумісності союзників і процедур.

Балтія Естонія Європа Латвія Литва Навчання НАТО Польща Румунія Словенія Сусіди США Туреччина Франція Швеція