fbpx
Польща розмістить ракетне озброєння на патрульному корветі Slazak

Польща розмістить ракетне озброєння на патрульному корветі Slazak

Балтія ВМС Польщі Корвети НАТО Польща Суднобудування Сусіди Флот

Міністерство оборони Республіки Польща має намір перетворити патрульний корабель “Шльонзак” (Ślązak ) в повноцінний багатофункціональний корвет.

Про це Мілітарний повідомляє з посиланням на ZBIAM.

Під час конференції NATCON-2021 інспектор ВМС Ярослав Земянський заявив, що Генеральне командування ЗС Польщі веде роботу в напрямку доозброєння “Шльонзака”.

Деталей Земянський не повідомив, однак зауважив, що роботи ведуться з урахуванням технічних обмежень по масі.

Початковий проект корвету передбачав можливість встановлення зенітних ракет, торпедного апарату та протикорабельного ударного комплексу.

Однак, в ході багаторічного будівництва проект зазнав суттєвих змін.

ZBIAM називає серед можливих систем, які можуть теоретично розглядатися, як зброя “Шльонзака” ПКР  Saab RBS15 Mk3, торпеди MU90.

Земянський повідомив, що роботи з доозброєння корвету плануються здійснити під час планового середнього ремонту. Це означає, що “Шльонзак” не вилучатимуть зі складу діючих засобів польського флоту передчасно.

Патрульний корвет “Ślązak” з’явився в результаті провалу попередньої програми війського кораблебудівництва Республіки Польща (Gawron).

Планувалося побудувати 7 корветів з 2001 по 2009 роки з використанням німецького проєкту MEKO A-100.

Однак через фінансові проблеми лише один корабель в 2019 році був введений до складу флоту  Польщі в надзвичайно «обрізаній» версії: без серйозного ЗРК, ПКР та торпедного озброєння.

Корабель виконує функції сторожевого корабля, який має на озброєнні 76 мм та 30 мм гармати, 12,7 мм кулемети та ППО у вигляді комплекс з ракетами Grom (застосовуються в одноіменному ПЗРК).

Балтія ВМС Польщі Корвети НАТО Польща Суднобудування Сусіди Флот