fbpx
Польща розпочала будівництво першого фрегата Miecznik

Польща розпочала будівництво першого фрегата Miecznik

Польща Світ Суднобудування Сусіди Флот Фрегати

У Польщі відбулася церемонія різання сталі для першого фрегата типу Miecznik, який країна виготовляє для власних військово-морських сил.

Про це повідомила пресслужба польської державної оборонної компанії Polska Grupa Zbrojeniowa.

На польській верфі PGZ відбулася церемонія різання сталі, що ознаменувала початок будівництва першого фрегата типу Miecznik для ВМС Польщі.

Кораблі берегової оборони типу Miecznik призначені для бойових дій у Балтійському та Північному морях, а також для проведення операцій Об’єднаних військово-морських сил НАТО. У ВМС Польщі вони мають замінити застарілі фрегати, склавши основу сучасних надводних ударних сил.

У рамках проєкту Польща має намір збудувати три однотипних фрегати, перший із яких має бути спущений на воду вже у 2026 році. У 2028-2030 роках очікується проходження випробувань та передача судна військово-морським силам Польщі.

Відомо, що кораблі отримають імена Wicher (Буревій), Burza (Буря) та Huragan (Ураган).

Фрегати Miecznik для ВМС Польщі будуть побудовані на верфі компанії PGZ Stocznia Wojenna у співпраці зі світовими лідерами оборонної промисловості, такими як Babcock, MBDA і Thales.

Фрегати типу Miecznik

Очікується, що фрегат Miecznik матиме водотоннажність до 7 тисяч тонн, довжину 138,7 метра, ширину – 19,7 метра та осадку 5,5 метра. Екіпаж повинен складатися з 100-120 моряків, судно зможе умістити на борту 160 осіб.

Згідно з представленими технічними умовами, кораблі повинні мати максимальну швидкість у 26 вузлів і дальність плавання близько 6000 морських миль, а також автономність, що забезпечує безперебійне перебування в морі протягом 30 діб.

Кораблі із серії Miecznik отримають озброєння для боротьби з повітряними, надводними та підводними цілями.

В якості озброєння ближнього радіуса корабель отримає 76-мм артилерійську установку Leonardo 76mm Super Rapido. Основне протикорабельне озброєння складатиметься з 16 протикорабельних крилатих ракет RBS-15.

Також на борту корабля встановлять універсальну 32-камерну пускову установку Mk.41 VLS, широкий арсенал якої включає різноманітні зенітні ракети (SM-3, SM-6), крилаті ракети Harpoon, протикорабельні та протичовнові ракети.

Зенітне озброєння складатимуть ракети CAMM/CAMM-ER, що запускатимуться із вертикальної пускової установки. Ракети мають радіус ураження аеродинамічних цілей до 40 кілометрів. Також судно оснастять двома польськими зенітними установками OSU 35-Tryton з 35-мм гарматою.

Протичовнове озброєння включатиме дві спарені пускові установки B515/2V для 324-мм торпед. Важливу роль у протичовновій боротьбі відіграватимуть вертольоти корабельного авіакрила. Судно матиме ангар, який зможе вмістити два вертольоти середнього розміру або один важкий вертоліт AW101.

Польща Світ Суднобудування Сусіди Флот Фрегати