fbpx
Польща уклала контракт на аеростати Barbara

Польща уклала контракт на аеростати Barbara

Авіація Аеростати Польща ППО та ПРО РЕР Світ Сусіди США

Польща уклала контракт на аеростати Barbara для спостереження за кордонами з Росією та Білоруссю.

Польська влада підписала контракт на закупівлю чотирьох розвідувальних аеростатів Barbara. Вартість контракту становить 960 млн доларів.

Зазначається, що апарати будуть розміщені вздовж східного та північно-східного кордону Польщі.

Міноборони республіки стверджує, що аеростати Barbara здатні виявляти ракети, літаки, безпілотники та плавучі засоби у радіусі понад 300 км.

За словами голови польського Агентства у справах озброєнь генерала Артура Куптеля, Польща стане першою державою в Європі, яка отримає такі розвідувальні аеростати.

Церемонія підписання угоди на аеростати Barbara для Польщі. Травень 2024. Фото: Уряд Польщі

Варшава направила США запит на придбання аеростатів Barbara у травні 2023 року, а у лютому цього року Держдепартамент схвалив цей запит.

У лютому в Польщі наголосили, що польська армія отримає не тільки найсучаснішу систему радіолокації, що включає наземний і повітряний компоненти, а й широку підтримку, серед іншого, логістику, навчальні пакети та технічну документацію.

Аеростати мають сучасне обладнання, яке включає радари для сканування повітряного простору та поверхні землі, бортові радари раннього попередження з можливістю ідентифікації «свій-чужий», а також відповідні системи наземного управління.

Головним підрядником для постачання систем буде американська компанія Raytheon Intelligence and Space, спільно з Elta North America та Avantus Federal.

Ілюстрація аеростата Barbara

Головна перевага аеростатних систем ASRR порівняно з пілотованою авіацією полягає у можливості тривалішого перебування у повітрі, а також відсутності екіпажу на борту.

Аеростати BARBARA приєднаються до польської системи раннього попередження і розвідки. Перша частина цього пазла – літак SAAB 340 AEW.

Перший з двох літаків ДРЛВ Saab 340 AEW для Повітряних сил Польщі приземлився на аеродромі у Польщі у березні цього року.

Авіація Аеростати Польща ППО та ПРО РЕР Світ Сусіди США