fbpx
Польща веде переговори про закупівлю 200 HIMARS

Польща веде переговори про закупівлю 200 HIMARS

Lockheed Martin M142 HIMARS Артилерія Закупівлі Польща РСЗВ Світ Сусіди США

Польща веде переговори про закупівлю близько 200 пускових установок високомобільних артилерійських ракетних систем M142 HIMARS.

Про це повідомляє Altair.

Віцепрезидент Lockheed Martin Missiles and Fire Control зі стратегії та розвитку бізнесу Ріта Флаерті розповіла про поточні переговори.

Нові пускові установки мають доповнити 20 HIMARS, які були замовлені у 2019 році та мають бути поставленими уже наступного року.

РСЗВ М142 HIMARS 321 полку польової артилерії США. 2016 рік. США. Фото: army.mil

Переговори мають завершитися підписанням контракту в найближчі місяці, ймовірно, на початку 2023 року. Однак потім угоду ще має схвалити Держдеп США.

Маріуш Блащак під час підписання угоди, листопад 2022 Фото: Міноборони Польщі

За словами Ріти Флаерті, наразі ведуться переговори про закупівлю близько 200 пускових установок М142 HIMARS. Також  Польща планує придбати близько 300 південнокорейських ракетних комплексів K239 Chunmoo.

Міноборони Польщі купує дві різні системи для диверсифікації поставок озброєння. Однак говорити про ефективну комбінацію американського та корейського озброєння поки що зарано: використовувати з корейськими пусковими установками американські 227-мм боєприпаси GMLRS і 610-мм балістичні ракети ATACMS не можна.

У виданні зазначають, що перевага американської пропозиції у потужній американській промисловій базі, яка може стати суттєвою опорою у разі збройного конфлікту. Збройні сили Польщі, як зараз і Україна, могли б розраховувати на постачання додаткового озброєння і насамперед великої кількості боєприпасів з американських запасів.

У Польщі також може бути створений промислово-ремонтний потенціал, який обслуговуватиме не лише потреби збройних сил Польщі. Lockheed Martin передбачає, що Польща може стати центром обслуговування американських реактивних артилерійських систем, у тому числі тих, що використовуються американськими військами, дислокованими в Європі, а також союзниками.

Ракета «ER GMLRS» від «Lockheed Martin» для РСЗВ M142 HIMARS та М270

За словами Ріти Флаерті, поточні припущення щодо розробки систем M142 і M270 підтвердилися під час війни в Україні. Вони пов’язані з необхідністю впровадження нових високоточних боєприпасів більшої дальності. Підготовка до впровадження реактивних боєприпасів ER GMRLS дальністю 150 км і ракет PrSM дальністю 499 км знаходиться на завершальній стадії. Обидва типи нових боєприпасів мають визначити подальший потенціал розвитку цих систем.

Lockheed Martin перебувають у процесі нарощування виробничих потужностей через зростання попиту на засоби ведення війни. Виробництво пускових установок М142 збільшили до 96 на рік. Зросла кількість і боєприпасів GMLRS, зенітних ракет PAC-3 MSE та протитанкових ракет комплексу Javelin. Компанія розширює виробничі лінії та ланцюги постачання й модернізації заводського обладнання. Усе це в Lockheed Martin роблять із розрахунку на розвиток виробничих потужностей і надалі.

Минулого місяця у Польщі уточнили плани щодо майбутніх закупівель американських HIMARS та корейських ракетних систем Chunmoo. Тепер M142 планують придбати більше 200 замість раніше озвученої кількості в 500 одиниць. А також більше 300 корейських ракетних систем K239 Chunmoo.

Lockheed Martin M142 HIMARS Артилерія Закупівлі Польща РСЗВ Світ Сусіди США