fbpx
Польща відправляє військових для операції IRINI

Польща відправляє військових для операції IRINI

PZL M28 Авіація Ан-28 ВМС Польщі Європа Морська авіація Операція ЄС IRINI ( колишня SOPHIA) Польща Світ Середземне море Співпраця Сусіди Флот

Польща відправляє військових для чергової ротації в рамках операції IRINI, яка відбувається у Середземному морі.

Про це пише польське видання Polska Zbrojna.

Військовослужбовці Бригади морської авіації відправляться з Гдині на південь Італії 16 січня 2021 року.

Упродовж наступних шести місяців вони будуть патрулювати у повітрі судноплавні шляхи між Європою та Африкою з метою підтримки ембарго ООН на постачання зброї до Лівії.

Польський контингент складається з близько 80 військовослужбовців, більшість з яких – це морські авіатори, частина бійців буде працювати у Римі в штабі операції, але більшість – на базі Сігонелла на острові Сицилія.

Там вони використовуватимуть морський патрульний літак An-28B1R BRYZA для висвітлення надводної обстановки у Середземному морі.

Польський морський патрульний літак An-28B1R BRYZA

Підготовка до третьої зміни польських морських авіаторів у місії IRINI тривала декілька місяців, її кульмінацією стала сертифікація проведена у листопаді.

Операція IRINI організована Європейським Союзом як продовження місії SOFIA, що мала допомогти стримувати нелегальну міграцію на маршрутах з Лівії на Мальту та південь Італії.

Завдання IRINI ставлять контроль за дотриманням ембарго ООН за резолюціями 2292 (від 2016 року) та 2526 (2020 року) до Лівії заборонений імпорт озброєнь, що і контролюється мандатом операції.

Стартувала операція у травні 2020 року, з того часу військові оглянули 1560 торгових судна на предмет можливої контрабанди до країни охопленої громадянською війною між Урядом національної єдності та Лівійською національною армією.

Польські літаки здійснили 73 патрульно-розвідувальні місії провівши у повітрі 394 години.

Польський морський патрульний літак An-28B1R BRYZA з бортовим номером 1114

Зараз на базі Сігонелла знаходиться An-28B1R BRYZA з бортовим номером 1114 з 44-ї військово-морської авіаційної бази у Семировицях, він повернувся сюди у грудні 2020 року, замінивши інший однотипний літак з бортовим номером 1006. Загалом поляки з 2018 року провели вже одинадцять ротацій свої літаків в операціях SOPHIA/IRINI з березня 2018 року.

PZL M28 Авіація Ан-28 ВМС Польщі Європа Морська авіація Операція ЄС IRINI ( колишня SOPHIA) Польща Світ Середземне море Співпраця Сусіди Флот