fbpx
Польща замовила три фрегати

Польща замовила три фрегати

Балтія ВМС Польщі Польща Світ Суднобудування Сусіди Флот Фрегати

Польща замовила три фрегати національної побудови за програмою Miecznik (укр. «Мєчнік»).

Про це інформує Мілітарний.

Сьогодні Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак підписав контракт на будівництво нових кораблів.

Придбання кораблів є частиною Стратегічної концепції морської безпеки, яку розроблено на прохання президента Польщі Анджея Дуди.

У ній пропонується, зокрема, створення флоту середньої величини, що базуватиметься на багатофункціональних фрегатах.

На основі програми «Мєчнік» польська армія має отримати швидкі фрегати з озброєнням, вогнева потужність кожного з них буде більшою, ніж має Військово-морський ракетний підрозділ.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак підписав контракт на будівництво нових кораблів

Нагадаємо, що у Польщі вже є негативний досвід національної військової програми кораблебудівництва. Країна так і не змогла реалізувати корветну програму Gawron.

Планувалося побудувати 7 корветів з 2001 по 2009 роки з використанням німецького проєкту MEKO A-100.

Однак через фінансові проблеми лише один корабель, після майже двадцяти років у стані будівництва, в 2019 році був введений до складу флоту  Польщі в надзвичайно «обрізаній» версії: без серйозного ЗРК, ПКР та торпедного озброєння.

ORP Slązak (241) виконує функції сторожевого корабля, який має на озброєнні 76 мм та 30 мм гармати, 12,7 мм кулемети та ППО у вигляді комплекс з ракетами Grom (застосовуються в одноіменному ПЗРК).

Початковий проект корвету передбачав можливість встановлення зенітних ракет, торпедного апарату та протикорабельного ударного комплексу.

Зараз у Польщі мають наміри доозброїти ORP Slązak (241), про що заявив під час конференції NATCON-2021 інспектор ВМС Ярослав Земянський.

Балтія ВМС Польщі Польща Світ Суднобудування Сусіди Флот Фрегати