fbpx
Польща завершила ремонт штабного корабля ORP Czernicki

Польща завершила ремонт штабного корабля ORP Czernicki

PGZ Балтія ВМС Польщі Європа Польща Світ Судноремонт Сусіди Флот

Польща завершила капітальний ремонт штабного корабля протимінної боротьби ORP Kontradmirał Xawery Czernicki.

Про це повідомляє Ukrainian Military Pages з посиланням на Navy Recognition.

Роботи проводились на польській корабельні PGZ Stocznia Wojenna в Гдині.

Контракт на капремонт ORP Kontradmirał Xawery Czernicki було підписано в березні 2019 року. У тому ж місяці корабель прибув на корабельню в Гдині, і майже відразу почалися роботи.

Спочатку тривалість ремонту оцінювалася в 16 місяців, але згодом її збільшили до 22. Це було пов’язано з необхідністю значно розширити обсяг робіт, включаючи заміну всієї бортової кабельної розводки загальною протяжністю близько 100 км. Крім того, на завершальному етапі вплинула пандемія COVID-19.

За даними Navy Recognition, на кораблі зроблені не тільки типові сервісні роботи, але і внесено значну кількість змін, що полегшують виконання повсякденних завдань і підвищують комфорт екіпажу.

Зокрема, встановлено нові цифрові системи, замінено носовий підрулюючий пристрій, встановлено сучасну систему кондиціонування та вентиляції. Крім того, корабель отримав нову систему контролю роботи двигуна, яка підвищує ефективність і знижує ризик відмови. Також замінені практично всі трубопроводи та проведений ремонт корпусу.

Спочатку Kontradmirał Xawery Czernicki був закладений в Гдині як судно розмагнічування проєкту 130 для ВМФ СРСР і спущений на воду влітку 1991 року.

Корабель Kontradmirał Xawery Czernicki в Одесі

Після розпаду СРСР через фінансові проблеми будівництво заморозили.

Довгі роки «недобуд» намагалися продати, але зацікавлених сторін не знайшлося. У підсумку в березні 2000 року ВМС Польщі замовили переобладнання його в штабний корабель протимінної боротьби. Вже у вересні 2001 року ORP Kontradmirał Xawery Czernicki поповнив склад польського флоту.

Повна водотоннажність корабля – 2382 тонни, довжина – 73,8 м, ширина – 13,8 м. Максимальна швидкість – 14 вузлів. Екіпаж – 46 осіб. Корабель озброєний 23-мм спареною артустановкою і двома пусковими установками зенітних ракет «Стріла-2М».

Зазначимо, що в складі ВМС України також є судно проєкту 130 – «Балта» (A811).

PGZ Балтія ВМС Польщі Європа Польща Світ Судноремонт Сусіди Флот