fbpx
Польща зосередить усі свої F-16 та F-35 на двох авіабазах

Польща зосередить усі свої F-16 та F-35 на двох авіабазах

F-16 F-35 MQ-9 Reaper Авіація НАТО Польща ПС Польщі Світ Сусіди

Польські F-35A будуть базуватися на 32-ій базі тактичної авіації в Лаську. Винищувачі 5-го покоління, які країна почне отримувати з 2026-го року, розмістяться на одній авіабазі з F-16 та Reaper MQ-9.

Про це доповідає Мілітарний з посиланням на defence24.pl

Польське безпекове видання відповідно до отриманої в Міністерстві оборони інформації стверджує, що в Лаську буде базуватися перша ескадрилья (16 літаків) F-35A. Зараз це “домівка” для однієї ескадрильї F-16 C/D Block 52+ Jastrząb.

Ще дві ескадрильї польських F-16 знаходяться в Познані на 31-ій базі.

Літаки F-16 на 31-ій базі тактичної авіації Повітряних сил ЗС Республіки Польщі

Таким чином вся потуга польської тактичної авіації виявиться зосередженою в двох місцях. Польські оглядачі звертають увагу на економічну доцільність такого підходу. Адже це здешевлює обслуговування та витрати на логістику і підтримки інфраструктури.

З іншого боку, наявність лише двох “супербаз” робить Повітряні сили Республіки Польщі вразливими.

Адже противник, що володіє надзвуковою ракетною зброєю (РФ декларує розвиток цього напрямку як пріоритетний) та балістичними ракетами матиме більше шансів знищити всі засоби одним масованим концентрованим ударом.

Автори defence24 піднімають питання про необхідність забезпечити можливість для швидкого перекидання F-35A та F-16 на інші бази, які мають бути готові їх прийняти.

21 база тактичної авіації Повітряних сил ЗС Республіки Польщі

Заява міністра оборони Польщі Маріуша Блащака про плани розмістити F-35A в Лаську відкинуло припущення, щодо підготовки до прийому новітніх літаків на 22-ій базі тактичної авіації в Свідвіні, яка зараз оновлюється. Поки що там базуються три ескадрильї польських Су-22.

Польські журналісти відзначають, що попри стереотипи щодо західної техніки вона може експлуатуватися і в непідготовлених умовах та летовищах.

F-16 ВПС Бельгії у Мальборку (Польща, 2015)

Так, наприклад тайванські F-16 регулярно здійснюють зліт/посадку зі звичаний автомобільних доріг. Також F-16 ВПС Бельгії та Нідерландів робили вильоти в рамках патрульної місії з 21-ої бази у Мальборці, призначеної для МіГ-29.

Також базу в Лаську буде підготовлено під безпілотні розвідувально-ударні авіакомплекси Reaper MQ-9. Ймовірно, їх планують застосовуати з 32-ої бази, оскільки з огляду на таку концентрацію літаків над аеродромом буде створено потужну парасольку ПРО/ППО.

 

 

 

F-16 F-35 MQ-9 Reaper Авіація НАТО Польща ПС Польщі Світ Сусіди