fbpx
Польщі пропонують заміну літака Су-22М4

Польщі пропонують заміну літака Су-22М4

Leonardo M-346 Авіація Балтія Європа Компанія Leonardo Польща ПС Польщі Світ Сусіди

Leonardo представляє свій M-346FA як потенційну заміну застарілим польським Су-22.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Janes.

Повідомляється, що компанія Leonardo декларує намір подати заявку на продаж легкого бойового літака M-346FA для заміни польського флоту з майже 30 літаків Су-22М4 часів Варшавського договору, що експлуатуються з 1985 року.

“M-346FA – це новий високопродуктивний легкий бойовий літак, який може замінити Су-22. Літак забезпечує величезні експлуатаційні переваги та має багато схожості з навчальною версією M-346, що використовується польськими ВПС “, – йдеться у повідомленні компанії в офіційному акаунті Leonardo в Польщі.

Навчально-бойовий літак M-346FA

Минулого 2020 року, здійснив свій перший політ перспективний італійський легкий винищувач M-346 Fighter Attack, що створений на базі навчального літака. Машина належить до сімейства легких винищувачів M-346 (LFFA –  Light Fighter Family of Aircraft).

M-346FA  зберіг основні льотні характеристики вихідного літака. Від базової моделі він також успадкував систему дозаправляння в повітрі та бортове радіоелектронне обладнання.

Літак M-346 «Fighter Attack». Липень 2020. Фото: Leonardo

Легкий винищувач отримав сім точок підвіски: дві – на закінцівках крила, по дві – під лівою і правою консолями крила та одну – під фюзеляжем. На літак встановили модернізовану радіолокаційну станцію «Grifo-M-346».

Єдиними змінами планеру M-346LFFA порівняно з базовим варіантом стали його посилення задля збільшення маси навантаження на зовнішніх вузлах. Три вузли (підфюзеляжний і внутрішні підкрильні) мають вантажопідйомність 1000 кг, два (зовнішні підкрильні) – 500 кг. Ще два вузли на кінцях крила призначені для підвіски ракет “повітря-повітря”. На центральному підкрильному вузлі можна підвісити контейнер з розвідувальним або прицільним обладнанням – ізраїльський концерн “Рафаель” вже підтвердив інтеграцію з M-346LFFA контейнерів RecceLite i Litenieng 5.

Літак M-346 «Fighter Attack». Липень 2020. Фото: Leonardo

Озброєння M-346LFFA може включати керовані авіабомби родин Paveway II, Enhanced Paveway II, JDAM, SDB, Lizard 2, Lizard 4. Передбачена інтеграція керованих ракет “повітря-поверхня” “Брімстоун” та ПКР “Марте” ER. З ракет “повітря-повітря” – АІМ-9L “Сайдвіндер”, IRIS-T, I-Derby ER.

У листопаді, 2020 року, стало відомо, що Польща отримала дванадцятий навчально-бойовий літак M-346.

Літаки використовують для підготовки польських пілотів F-16. Зокрема, їх використовують і для підготовки курсантів Авіаційної військової академії.

M-346 «Master» («Bielik») з бортовим номером 7709. Жовтень 2020. Фото: МО Польщі

Польща уклала контракт на поставку 8 літаків M-346 з італійською компанією Leonardo. Угода передбачала можливість поставки ще чотирьох машин. Таким чином цей контракт закрито. Водночас, у 2018 році Польща домовилася про закупівлю ще чотирьох бортів.

Aermacchi M-346 – сучасний італійський навчально-бойовий літак. Був представлений на міжнародному авіасалоні у Фарнборо у липні 2008. Призначений для поглибленої льотної підготовки пілотів і здатний розвивати швидкість до 1060 км / год. На M-346 встановлено два турбореактивних двигуна Honeywell F124-GA-200. До складу обладнання літака входять три кольорових дисплея в кабіні пілотів, комплект БРЕО Alenia Difesa, катапультоване крісло Martin Baker / SICAMB: Mk.16. У бойовій версії здатний нести навантаження масою до 3000 кг на 9 вузлах підвіски.

Leonardo M-346 Авіація Балтія Європа Компанія Leonardo Польща ПС Польщі Світ Сусіди